Srpkinje iz dijaspore lepotom osvajaju svet

Nekadašnja najlepša Austrijanka, naša Dragana Stanković, nalazi se u Vašingtonu gde 18. decembra nastupa na izboru najlepše žene sveta. Poslednjih godina čak dvadeset Srpkinja iz dijaspore osvojile su svet svojom lepotom i pameću. Prošle godine su tri naše dame su osvojile titulu “Miss” i zasenile svet.

U nemačkoj pokrajini Esen, lepa Saida Rovčanin (25) iz Darmštata proglašena je za najlepšu devojku. Pobedila je sa rekordnih 1200 poena čak 17 devojaka, koje su učestvovale na izboru u Gisenu, kod Frankfurta. Toliko pobedničkih bodova nije dobila nijedna lepotica u Esenu u poslednjih 30 godina.

Saida radi kao službenica u Darmštatu. Njen otac Šapko Rovčanin je poreklom iz Prijepolja, a majka Alma Luinović iz Sarajeva. Nastupala je u haljinam kreiranim i proizvedenim u Srbiji. Lepa Prijepoljka predstavljala je potom pokrajinu Esen na takmičenju za "Miss" Nemačke.

Lepa Nišlijka, koja u Los Anđelosu sa diplomom stručnjaga vodi terapije za autističnu decu, Nancy Snežana Pešić pobedila je svojom lepotom na takmičenju Miss Woman u svom naselju Porter Ranč. Osvojila je prvo mestu u kategoriji "dama +35, neudata i bez dece". Nancy Snežana Pešić se time kvalifikovala na Izbor lepotica Kalifornije, koji će se održati 21. juna u Los Anđelosu.

Među 40 najlepših devojaka na svetu, koje su se juna 2019. takmičile u Poreču, titulom Mis turizma sveta okitila se Julijana Nikoliš, 19-godišnja Srpkinja iz Australije. Julijana, koja se nije nadala pobedi, omogućila je Australiji da posle 37 godina osvoji ovu prestižnu titulu, zbog čega je na Petom kontinentu proglašena za najuspešniju Australijanku u 2019. godini.

Cilj da budu najlepše žene na planeti sebi su zacrtale i Tijana Arnautović, mis Kanade 2004. i potom Tanja Munižaba, zvanična lepotica Kanade za 2005. godinu, inače vozač kamiona i instruktor srpskog folklora iz Montreala. Posle njih Sunčica Anđić, rodom iz Sarajeva, bila je među 40 devojaka koje su se takmičile na prestižnom izboru "Miss World Canada 2014". Na internet anketama bila je među favoritkinjama.

„Naše devojke iz dijaspore su visoke, vitke, lepe, šarmantne i iznad svega jako pametne. Odrasle su u zapadnom svetu, u kome su takmičenja deo svakodnevnice i zato nisu sramežljive. Nastupaju sa namerom da zadive žiri i publiku i otvore mogućnost za svoju poslovnu karijeru", kaže Mirko Stokanović, urednik srpskih „Novina" iz Toronta, u kome su još sedamdesetih godina počele da se organizuju prve revije ženske lepote.

Srpska zajednica je u Torontu na Spadajni ulici 1972. godine otvorila izložbeni paviljon "Beograd", sa ciljem da reprezentuje Srbiju. Kolet Sekulović je kao direktor organizovala u okviru Internacionalnog karavana kulture i izbor najlepše Srpkinje. Prva princeza lepote paviljona "Beograd" u Kanadi 1973. godine bila je Smilja Nedović.

Osamdesetih godina srpski gastarbajteri u Evropi počeli su da biraju svoje lepotice, u čemu je najviše uspeha imala Slađana Božović iz Malmea, koja je postala i Mis Švedske.

„Slađana je rođena u Malmeu kao dete mesara iz Kragujevca, koji je imao odličan biznis. Kao lepotica Švedske učestvovala je 2002. godine na Mis univerzum i osvojila dve titule - lepotica vode i lepotica vazduha. Posle toga bila je aktivna u srpskih organizacijama i napravila je uspešnu poslovnu karijeru", rekao je Borivoje Gajić, srpski aktivnista iz Malmea.

Američka lepotica Danijela Krstić imala je trnovit put do trona. Uselila se sa porodicom u SAD 1998. godine i živela u gradiću Bethana. Završila je srednju školu i diplomirala na Institutu za tehnologiju u Oregonu. Učestvovala na izboru američkih lepotica i postala Mis okruga Klamat i potom 2008. godine Mis Oregona. Kao jedna od 50 najlepšin Amerikanki, Danijela Krstić bila je 2009. godine kandidat za izbor Mis sveta.

„Kada je njen otac Milenko Krstić optužen i uhapšen da „jer je bio vojnik Vojske RS", saslušavao ga je FBI i pretio da će ćerci Danijeli oduzeti imigracioni status i da će biti deportovana u otadžbinu. Njen slučaj je uznemirio srpsku koloniju, koja je pokušala da je zaštiti. Danijela Krstić danas radi kao zubni protetičar u Oregonu", otkriva Gradimir Marković, srpski aktivista iz SAD.

Već decenijama naše devojke iz dijaspore osvajaju titule lepotica Francuske, Nemačke, Švedske, Australije, Kanade, Amerike, Austrije i drugih zemalja.

"Na takvoj tradiciji iznikla je Tijana Arnautović, koja je 2004. godine bila proglašena za najlepšu Kanađanku i učestvovala na takmičenju Mis sveta. Diplomirala je međunarodni biznis i trgovinu na Karleton Univerzitetu, u Otavi. Bavila se manekenstvom i glumom. Igrala je u četri filma. Posle nje još tri Srpkinje bile su uvršćene u lepotice Kanade", priča Mirko Stokanović.

Početkom 21. veka kada je izbor srpkih lepotica iz Srbije počeo da se organizuje i na Petom kontinentu, mlade Srpkinje su počele da osvajaju Australiju.

„Desetak ćerki naših doseljenika upisale su se u listu zvaničnih lepotica Australije. Među njima najpoznatije su Vadrana Grbović iz Perta, Vanja Petrović iz Brizbejna i Suzana Milutinović iz Sidneja. Vedrana je osvojila titulu Miss Prom 2004. godine, zvanje Lepotica Australije i predstavljala je Australiju na Mis sveta 2006. godine", posvedočio je novinar Joca Gajeskov iz Sidneja.

I dok je Vedrana Grbović diplomirala marketing u Francuskoj, Vanja Petrović je specijalizovala studije menadžmenta u SAD i Velikoj Britaniji, a Suzana Milutinović, medicinu u Sidneju. Sve tri su se bavile manekenstvom, a Vedrana Grbović je i vlasnik agenciju "Fresca Viva Pty Ltd".

"Verujem da imam šanse da osvojim svet", bila je hrabri optimista Suzana Milutinović, danas lekar iz Sidneja, čiji roditelji potiču iz Grdelice kod Leskovca.

To zaključuje i srpski aktivista Gradimir Marković, poznati ženski frizer iz Čikaga:

"Srpkinje lepotom osvajaju svet. Kada je srpska lepotica Dijana Milojković na takmičenju World Next Top Model 2014. godine u Bejrutu ponela je čak dve titule - Mis Evrope i Mis sporta, tada se na najbolji način potvrdilo da su Srpkinje među najlepšim ženama sveta."

Kao deca Srba iz rasejanja naše lepotice nikada nisu raskidale vezu sa otadžbinom i srpstvom. Obilazile su srpske kulturne centre, crkveno školske opštine, učestvovale su u kulturnim programima i humanitarnim akcijama, a uvek su spremne da posete Srbiju.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво