Dvadeset tri godine od prve emisije srpskog radija „Mladost" u Švajcarskoj

1. aprila 1997. godine, emitovana je prva srpska radio-emisija sa švajcarskog radija kanala "K" u Arauu, Švajcarska. Grupa entuzijasta, u želji da se i srpska reč čuje, već svih ovih minulilh godina radi u interesu srpske populacije koja živi i radi u rasejanju, čuvajući i negujući srpsku reč, jezik i našu bogatu kulturnu baštinu.

Promovišući srpsku kulturu i tradiciju, ali i potrebu da se uključuju u multimedijalne i multikulturalne tokove, prihvatili su se ovog značajnog i odgovornog posla da sa mnogo patriotizma i ljubavi prema svom rodu, bez ikakve materijalne nadoknade realizuju do sada veliki broj časova "živog" programa.

Gosti emisija su iz svih društvenih sfera srpske zajednice u Švajcarskoj, beleže bezbroj telefonskih uključenja širom sveta. Mnogobrojna gostovanja eminentnih ličnosti iz Matice i dijaspore su sastavni deo programa ovog radija koji je je svakako servis za naše građane i otvoren za sva pitanja, kritike i predloge.

Posebnu pažnju posvećuju nastvnicima i učenicima Dopunske nastve na srpskom jeziku, i na taj način promovišu značaj i negovanje učenja srpskog jezika.

Koncepcija emisija je namenjena slušaocima srpske zajednice u Švajcarskoj, ali i šire, našim ljudima u celom svetu, sa prevashodnim zadatkom da pruži sve informacije važne za dešavanja u Švajcarskoj, ali i otadžbini Srbiji.

Brojnost slušalaca govori o uspehu njihovog radija, ujedino i potvrda da je koncepcija koju zastupaju upravo onakva, koja im daje za pravo da sa njom nastave. Program čine i vesti iz kulture kako iz Matice, tako i srpske dijaspore širom sveta.

Zahvaljujući modernoj tehnologiji današnjice, putem interneta je domet slušanosti svakim danom sve veći, tako da se slušaoci javljaju iz cele Evrope, ali i dalekih destnicajia poput Amerike i Kanade. Radio "Mladost" je zastupljen i na društvenim mrežama, i ima svoju stranicu na fejsbuku.

"Ovo je jubilej za respekt, a sve ove godine protekle su kao tren, kao da je juče bilo od prve emisije koju smo pustili u švajcarski etar", priseća se urednica radija „Mladost"Anđelka Krasojević i dodaje:

"Ovo je prilika da se zahvalim svima koji su dali bilo kakav doprinos našim emisijama u proteklim godinama, mnogobrojnim učesnicima i gostima, poput predstvanika klubova, KUD-ova, diplomata, pesnika, glumaca, pevača, sportista i mnogih drugih. Svakako, tu je pomoć i naših diplomatskih predstvništava u Bernu i Cirihu, a posebno želim da istaknem nesebičnu podršku i zalaganje ambasadorke u Bernu dr Snežane Janković.

Takođe, podršku imamo i od Uprave za dijasporu i Srbe u regionu koji su uvek imali sluha za finansijsku pomoć, kao i brojni pojedinci, klubovi i KUD-vi koji su nam materijano pomogli".

Anđelka Krasojević se zahvaljuje i svojim članovima redakcije Marici Stanišić, Milanu Krekuloviću, Zoranu Mihajloviću i Danijeli Glišić, koji vredno svakog četvrtka dolaze na Kanal K i uživo emituju program ovog radija. Veliku pomoć, takođe i materijalnu, dobijaju od Zorana Jovanovića, poznatog aktiviste i dugogodišnjeg sindikalca, angažovanog u borbi za radnička prava u Švajcarskoj.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво