Francuska: Niko ne izlazi bez preke potrebe

Niko više ne izlazi bez potrebe iz kuće, a sve je više onih koji na ulicama i u prodavnicama nose zaštitne maske i rukavice, kaže Alisa Ibrahimović, rođena Beograđanka koja sa porodicom već nekoliko godina živi u Francuskoj, u Montažiju, malom mestu stotinak kilometara od Pariza.

"Ljudi drže distancu ako se sretnu i svi su vidno zabrinuti plašeći se zaraze korona virusom", priča Alisa i dodaje da zaštitnih maski, gelova za dezinfekciju i rukavica nema u apotekama, ali su prodavnice dobro snabdevene potrepštinama za kuću i hranom.

Kaže i da je sve više policije koja kontroliše one koji su van njihovih domova.

"Svako ko je na ulici mora kod sebe da ima popunjen formular koji je propisala francuska vlada u kojem je navedena svrha izlaska. Više ne niko ne druži, rade samo prodavnice prehrambene robe, apoteke, pumpe. Banke pružaju usluge samo telefonom, a novac možemo da podignemo na bankomatima", navodi Alisa.

Napominje da policija ima pravo da kontroliše i šta ste kupili u prodavnici i da vas kazni ako to nisu najnužniji proizvodi.

"Ako odete u prodavnicu i kupite, na primer, samo rasad cveća za sadnju, mogu da vam naplate kaznu. Da, možete da kupite i rasad, ali samo ako ste u prodavnicu pošli po hleb, mleko, meso, pa usput kupili i artikle, kako ih zovu ovde, drugog reda", kaže sagovornica Tanjuga.

Navodi da su juče ona i suprug pošli u prodavnicu, ali nisu oboje mogli da uđu.

"Nema stvaranja gužve, pravila su jasna u Francuskoj i svi ih se pridržavaju", objašnjava Alisa, koja, inače, ne ide na posao, jer je majka trogodišnje devojčice i država vodi računa o tome da ona treba da bude s detetom.

Vrtići, škole, fakulteti ne rade, javni prevoz je redukovan ali funkcioniše, a u autobusima je veoma mali broj ljudi.

U goste im je došao i njen otac iz Beograda i ostao. Granice su zatvorene, nema više ni letova za Beograd, pa je deda ostao da se druži s unukom, ćerkom i zetom.

"Mislili smo da je sigurnije da tata ne putuje u ovoj situaciji, iako ne spada u najosetljviju grupu, ima 54 godine. Nije neophodno da izlaže ni sebe, ni druge mogućnosti zaraze", kaže Alisa i dodaje da, iako svakodnevno stižu informacije da se u Francuskoj i u svetu povećava broj obolelih od korona virusa, oni se nadaju da će se život vratiti u normalu:

"Čuvamo se, vreme provodimo u kući ili našem dvorištu, izlazimo samo do prodavnice ili apoteke, čujemo se s dragim ljudima iz Srbije i to nam podiže raspoloženje", navodi Alisa Ibrahimović.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво