Rankin hidrocentrala na Nijagari najbolja adresa za Teslin tehnički muzej

Druga runda pregovora sa menadžmentom Nijagara parks komisije (Niagara Parks Commision) o otvaranju prvog Teslinog tehničkog muzeja (Canadian Tesla Technical Museum) u Severnoj Americi nastavljena je 6. marta obilaskom jedine preostale hidrocentrale koja je izgrađena po Teslinim nacrtima, a koja se nalazi na Nijagarinim vodopadima.

Rankine hidroelektrana je nazvana po osnivaču Niagara Power Co, William Birch Rankine, pravniku iz Njujorka. Gradnja je počela 1901. godine, a puštena u pogon 1905. godine sa kapacitetom od 94.6 MW elektirčne snage raspoređene na 10 generatora koji su građeni prema Teslinim patentima.

Pošto je struja koju su proizvodili generatori radila na 25Hz, morala je biti prevedena u 60Hz jer je to danas severnoamerički standard. Priča je interesantna jer je Tesla imao žustre rasprave i neslaganja sa inženjerima Westighouse Electric & Manufacturing Co. oko radne frekvencije generatora i zagovarao ideju od 60Hz koja je najefikasnija za motore i generatore uzimajući u obzir raspodelu naizmeničnih struja u armaturi istih i odnosu zagrevanja i efikasnosti rada.

Na kraju je preovladala ideja tima inženjera Westighouse kompanije i 25Hz je postao standard za prve 3 hidroelektrane. Prve dve hidroelektrane Adams 1 (puštena u pogon 1895.) i Adams 2 (puštena u pogon 1902.) sagrađene su na američkoj strani Nijagarinih vodopada. Nažalost, Amerikanci su srušili obe hidrocentrale, zbog čega danas žale, jer samo Kanađani imaju sačuvan objekat neprocenjive vrednosti koji bi trebalo da postane deo turističke atrakcije do kraja 2021. godine.

Kada je Severna Amerika 1930. prešla na sistem proizvodnje električne energije od 60Hz, električnu enrgiju koja je prozivodila Rankine hidroelektrana morala je biti pretvorena sa 25Hz na 60Hz i od tada je služila kao podrška modernim hidroelektranama za napajanje Toronta.

Rankine hidrocentrala je zatvorila pogon 2009. godine, ponovo se našla pod privatnim okriljem Nijagara parksa (Niagara Parks Commision) i od tada se vodi rasprava oko njene dalje sudbine.

Ipak, odlučeno je da se od hidroelektrane napravi turistička atrakcija i uvrsti u kulturnu baštinu Kanade.

„Obišli smo prostor za koji smo zaintersovani, a on iznosi oko 850 kvadrata ukupnog prostora od čega bi 500 kvadrata bilo namenjno za permanentnu izložbu eksponata, 100 kvardata za auditorijum i prikazivanje filmova, 100 kvadrata za istraživački centar i arhivu, 100 kvardata za kancelarije i sastanke, i ostalih 50 kvadrata za laboratoriju.

Planirano je da grupe i pojedinci provedu više sati u obilasku, jer će objekat, pored muzeja, nuditi i brojne druge sadržaje-restoran, kafić, prodavnicu suvernira, kao i posetu podzemnih hodnika i turbina do kojih bi se silazilo liftom, u dubinu od 45 metara. Izložili smo kako zamišljamo izgled samog muzeja, i koji su sve radovi potrebni za postavku Teslinih eksponata.

Drago mi je što je menadžment Niagara Parks Commision zadovoljan identitetom na kome radimo još od 2009. godine. Jako im se svideo naš logo koji je naš direktor za umetnost i marketing, moja supruga Jovana (po zanimanju grafički dizajner), razvila 2010. godine i koji smo zaštitili.

Sledeće što nas očekuje je serija sastanaka sa menadžmentom Nijagara parksa do postizanja zajedničkog stava koji ćemo krajem aprila izneti Komisiji i koja će u maju ove godine odlučiti o integraciji muzeja u Rankine hidrocentrali i njihovom turističkom kompleksu. Ako ishod bude pozitivan, onda će se raditi na detaljima implementacije o kojima sada, naravno, ne mogu da govorim.

Po nama, najbolje rešenje za otvaranje prvog Teslinog muzeja na prostoru Severne Amerike je u zgradi Rankine hidrocentrale. To bi bio gradniozni projekat i spomenik Tesli baš tamo gde je on napravio novu tehničku revoluciju koja je razvila Ameriku i Kanadu, i osvetlila ceo svet.

29. frebura imali smo priliku da provedemo punih pet sati sa menadžmentom Niagara Parks Commision (David Ademesom, Chief Execiture Office i Marcel Gruoss, Director of Engineering) na gala večeri koju je priredila organizacija NTEC (Nikola Tesla Educational Centre). To je bila odlična prilika da se bolje upoznamo sa ključnim ljudima koji će uticati na konačnu odluku o integraciji muzeja u njihov turistički sistem", kaže za RTS Nemanja Jevremović, tvorac ideje o osnivanju Teslinog tehničkog muzeja u Kanadi.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво