Priča o Sakijet Sidi Jusefu

Ambasada Republike Tunis, Ambasada Narodne Demokratske Republike Alžir, Udruženje srpsko-tunižanskog prijateljstva i Društvo prijatelja Alžira, uz podršku Ministarstva odbrane Republike Srbije – Uprave za odnose s javnošću organizovali su promociju knjige Miloja Popovića Kavaje "Priča o Sakijet Sidi Jusefu – prošlo je šezdeset godina" u svečanoj sali Doma vojske u Beogradu.

Popovićeva knjiga predstavlja uzbudljive zapise i fotografije o solidarnosti jedne generacije mladih sa Alžirskom revolucijom šezdesetih i sedamdesetih godina XX veka. Mladi sa svih kontinenata, izgradili su školu, u malom tuniskom mestu Sakijet Sidi Jusefu, na granici sa Alžirom, koje su bombardovali i srušili francuski bombarderi, 8. februara 1959. godine, i kojom prilikom je život izgubilo 11 nevinih mališana. U ovoj akciji hrabrosti i solidarnosti, učestvovalo je i pet Jugoslovena (jedan od njih je bio i Miloje Popović), studenata iz jugoslovenskih republika, rizikujući živote na ratnom području, u kojem su se vodile žestoke bitke za slobodu.

Ambasador Tunisa Sejtalah Režeb podsetio je da Popovićeva knjiga svedoči o staroj i večnoj empatiji srpskog naroda prema bratskom tuniskog naroda i o njegovom angažovanju u burnoj istoriji i putu ka slobodi.

Gospođa Latifa Trai, otpravnik poslova ambasade Alžira, naglasila je da je narod Alžira večno zahvalan svima koji su solidarnošću i podrškom pomogli da izbori svoju nezavisnost. A upravo zbog toga je i autor knjige 2004. godine odlikovan visokim alžirskim priznanjem.

„Miloje Popović se kroz svoj novinarski rad decenijama borio da jugoslovenskoj i srpskoj javnosti predstavi borbu afričkih naroda za svoju nezavisnost. Prijateljstvo Srbije i Tunisa potiče još iz doba Prvog svetskog rata, kada je narod ove severnoafričke zemlje primio na oporavak 52.000 srpskih ratnika koji su prošli golgotu Albanije. Do današnjeg dana Tunis sa velikom pažnjom i poštovanjem vodi brigu o grobljima Srba koji su u ovoj prijateljskoj zemlji ostavili svoje kosti", naglasio je Dragomir Karić, narodni poslanik i predsednik skupštinske Grupe za saradnju sa Tunisom (takođe i dugogodišnji predsednik Društva srpsko-tunižanskog prijateljstva, čiji je autor Popović bio prvi predsednik početkom 2000-tih).

Urednik knjige „Priča o Sakijed Side Jusufu" je Marko Jelić, predsednik Društva prijatelja Alžira.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво