Igre iz srpskih krajina u Kanadi

Škola srpskog folklora Sloga iz Stoni Krika pored Hamiltona u Kanadi organizovala je prošlog vikenda Krajiško veče. Više od stotinu članova prikazalo je pokazalo da kulturno nasleđe Korduna, Banije, Like, Dalmacije i Bosanske Krajine nije zaboravljeno i da se čuva daleko od zavičaja.

Svu lepotu narodnog blaga pet ansambala, od dečjeg do omladinskog, dočaralo je igrom i pesmom, ali i originalnim narodnim nošnjama iz tih krajeva, što je publika u prepunoj sali u Hamiltonu sa velikim oduševljenjen prihvatila i svaki nastup prekidala aplauzima.

Posebnost ovog događaja je i u tome što su roditelji dece folkloraša pripremali autohtona jela tih krajiških regija po receptima svojih baka. Krajiško veče je teško zamisliti bez krajiških pesama zašta su se probrinule pjevačke grupe Sinovi Korduna i Ćemer iz Toronta, kao i Mirko Petrinjac i orkestar Milivoja Dorontića.

Drugog dana folkloraši škole srpskog folklora Sloga u Hamiltonu učestvovali su na Festivalu nacija. Pod motom "Zajedništvo kroz igru" sedam nacionalnih ansambala, od škotskog i srpskog do indijskog i japanskog, kroz različite tradicije, dočarali su multikulturalnost na kojem počiva kanadsko društvo.

Škola srpskog folklora u Hamiltonu osnovana je 2010. godine i pored organizovanja godišnjeg koncerta i Krajiške večeri nastupaju na smotrama folklora i zabavama u Hamiltonu, Nijagari i drugim gradovima u Kanadi, a gostovali su i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Narodne nošnje za ansambl pripremaju Mica Navala (baka dvoje igrača) i Đurđica Daić koja je i pokretač brojnih aktivnosti u kojima Sloga učestvuje. Od osnivanja ove folklorne grupe u Stoni Kriku koregoraf je Ljubomir (Luka) Popović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво