Pregovori za Teslin tehnički muzej u Kanadi

"U toku su pregovori za otvaranje prvog Teslinog tehničkog muzeja (Canadian Tesla Technical Museum) u Severnoj Americi koji bi trebalo da bude osnovan u saradnji sa Komisijom Nijagara parkova (Niagara Parks Commision), nezavisnom državnom organizacijom koja poseduje sve kulturne i turističke objekte i spomenike na Nijagarinim vodopadima", kaže za Program za dijasporu RTS-a Nemanja Jevremović, osnivač i direktor muzeja.

Niagara Parks Commision je organizacija osnovana 1885, godinu dana posle dolaska Nikole Tesle u Ameriku i finansijski je nezavisna.

"Želim da naglasim", kaže Nemanja Jevremović, direktor i osnivač Muzeja, "da je ovo tek prvi stepen pregovora koji smo uspešno obavili, a predstoji nam drugi krug koji je više tehničkog karaktera kada će se, posle obilaska više objekata u februaru, na kraju dati i konačan predlog sa više verzija implementacije Muzeja u već postojeći objekat i turistički sistem."

U ponedeljak 27. januara, kada su Srbi širom sveta slavili Svetog Savu, održana je zvanična prezentacija u prelepom dvorcu, koji je ujedno i glavna kancelarija Niagara Parks Commision, a nalazi se na stenovitom uzvišenju sa kog se pruža pogled na reku Nijagaru, same vodopade i dve hidrocentrale koje su sagrađene između 1905. i 1910. godine.

"Mi smo za prezentaciju pripremili i dva funkconalna eksponata, dva Teslina mehanička izuma, dokumentaciju, knjige i neke originalne dokumente i artefakte. Prisutni u toku prezentacije od strane Komisije Nijagarinog parka bili su David Adames (CEO - Cheif Executive Officer), Marcello Gruosso (Senior Director, Engineering, Parking & Transportation) and Kim Viney (Senior Director, Business Devolpment). Sa naše strane bili su prisutni Jovana Jevremović (Art & Marketing Director), Warren Keller (Senior Electro-Mechanical Engineer and Curator) i Nemanja Jevremović (Museum Director and Exhibit Engineer).

Planirano je da prezentacija traje jedan sat, ali zbog velikog interesovanja razgovaralo se puna dva sata. Sama prezentacija projekta trajala je 45 minuta.

"Jako smo zadovoljni prvom rundom pregovora koja je magijom Teslinih izuma očarala članove komisije i koji ih do sada nikada nisu videli, kao što je Teslino Kolumbovo jaje koje je u stvari dvofazni asinhroni induktivni motor sa kratko spojenim rotorom (Jaje) koje ima i uređaj energetske kutije koje omogućuju interakciju sa ljudima i Teslin trafo od 100 kilovolti koji je specijalno namenjen za bezbedne dodire varnica od 10 centimetara, pa smo stoga izveli neke eksperimente koji pokazuju protok visoko-frekventne struje kroz ljudska tela povezana lančano, gde zadnja osoba drži fluoroscentnu lampu koja se pali kada je prva osoba koja demonstrira u direktnom dodiru sa varnicama", objašnjava Jevremović za RTS.

Dogovoreno je da se u februaru obiđu neki objekti, a jedan od njih je trenutno najstarija hidrocentrala u Severnoj Americi - Rankine Hyrdoelectric Plant koja je počela sa izgradnjom 1899. godine, a završena 1905. Ova hidrocentrala je, kaže Jevremović, napajala strujom grad Toronto sve do 2009. godine, kada je obustavljen pogon.

"Kanada je u velikoj prednosti koju moramo iskoristiti jer su prve tri hidrocentrale na američkoj strani Nijagarinih vodopada srušene i prodate u staro gvožđe. Jedino što je ostalo je kapija prve Adams hidrocentrale i Teslin spomenik koji je bivša Jugoslavija poklonila Americi 1976. godine, koliko se sećam. Sada im je žao ali, nažalost, takvi kulturni objekti sagrađeni u art deko stilu se ne mogu vratiti. Zamislite, na tom mestu, pored kapije je Dunkin Donuts (prodavnica krofni) i trećerazredna autobuska stanica.

Naš cilj je da se Muzej osnuje u Rankine hidrocentrali i posle obilaska imamo rok do kraja februara da podnesemo zvanični zahtev sa tehničkim i finansijskim detaljima kao i detaljima implementacije. Posle toga, u martu će veće Komisije Nijagara parka da zaseda i odredi dalji tok pregovora. Pošto je planirano da se ovaj objekat otvori za turizam u julu 2021. godine mislimo da ćemo do početka maja imati i zvaničan odgovor.

Kako sada stvari stoje imamo dobre izglede. Iskoristio bih priliku da se zahvalim svojim kolegama u Beogradu bez kojih Muzej ne bi mogao da se realizuje, Radomiru Putniku mašinskom inženjeru i Branislavu Juranoviću, preciznom mehaničaru i virtuozu u mašinstvu generalno. Oni su integralni deo muzeja jer zajedno radimo skoro sve eksponate. Isto tako želim da se zahvalim direktoru Srpske škole Nikola Tesla sa Nijagarnih vodopada, Borislavu Živkoviću na desetogodišnjoj saradnji i zajedničkim uspesima povodom proglašenja praznika, Dana Nikole Tesle i Trga Nikole Tesle na Nijagrinim vodopadima.

Nadam se takođe da ćemo nastaviti uspešnu saradnju sa Muzejom Nikole Tesle u Beogradu, sa kojim sarađujemo od 2009. godine. Naša saradnja sa Muzejom Nikole Tesle i bivšim direktorima Vadimirom Jelenkovićem i Branimirom Jovanovićem bila je izvanredna, a od Muzeja smo dobili sve knjige koje je Muzej objavio od 1976. godine.

Isto tako, voleo bih i da država Srbija prepozna svoj interes u ovako velikom i značajnom projektu i da svoj doprinos realizaciji, jer nema boljeg razvitka bilataralnih odnosa nego kroz nauku i kulturu", zaključuje Jevremović.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво