Borba za srpski jezik i u Čikagu

U Čikagu, u kojem živi i najbrojnija srpska zajednica u Americi, pri Sabornom hramu Svetog Vaskrsenja Hristovog, radi Nedeljna srpska škola. Postoji više decenija i bazira se na entuzijazmu i radu učitelja volontera, roditelja i dece. Upis za ovu školsku godinu počeo je proteklog vikenda.

U Čikagu, jedna pored druge, postoje i rade Akademija Sveti Sava, zvanična osnovna škola i Nedeljna srpska škola, obe institucije sa misijom da ne dozvole da generacije srpske dece rođene daleko od Srbije zaborave svoj jezik i poreklo.

Akademija Sveti Sava osnovana je 2001. i sa početnih 7 učenika stigla je na 120-oro dece koji se redovno školuju tako što deo nastave pohađaju na srpskom, a deo na engleskom.

Nedeljna srpska škola takođe žilavo istrajava, iako se rad u Sabornom Hramu Vaskrsenja Hristovog odvija zahvaljući isključivo volonterskom angažovanju učitelja-predavača.

"Nedeljna škola srpskog jezika pri Sabornom Hramu Svetog Vaskrenja Hristovog u Čikagu postoji već više decenija i bazira se pre svega na radu i entuzijazmu učitelja volontera, roditelja i naravno, dece. Časovi su namenjeni deci uzrasta od predškolskog do osmog razreda i to je praktično jedan čas sedmično i održava se nedeljom nakon liturgije.

Rad škole je sinhronizovan, pre svega sa časovima veronauke, te i sa ostalim dečjim aktivnostima pri crkvi kao što su hor, dramska sekcija i folklor.

Program nastave osmišljavaju same učiteljice u skladu sa uzrastom dece i njihovim poznavanjem srpskog jezika. Cilj škole je, pored unapređenja znanja srpskog jezika, i dublje upoznavanje sa književnošću, muzikom i istorijom Srbije. U nastavi se kombinuju materijali koji se koriste u osnovnim školama u Srbiji, a neke smo dobili od Akademije Sveti Sava, a vrlo često i same učiteljice kreiraju nastavni materijal.

Moram da naglasim da bi nam dobro došla i institucionalna podrška Republike Srbije koja bi mogla da se ostvari, za početak, u vidu udžbenika za decu i možda pedagoške literature za same učiteljice. Mi smo u svakom slučaju otvoreni za ideje i saradnju, a sve u cilju približavanja srpskog jezika i kulture deci u dijaspori", kaže Stanislava Milošević, koordinatorka Nedeljne srpske škole u Čikagu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво