Važne odluke "Prosvjete" na godišnjoj Skupštini

U subotu, 6. aprila 2019. godine održana je redovna godišnja Skupština SPKD „Prosvjeta“ u prostorijama Administrativnog centra Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu. Sednicom je rukovodio predsednik Društva prof. Dušan Jovanović. Prisustvovao je veliki broj članova, koji su predstavljali odbore Društva iz matice i dijaspore.

Skupštini je prethodila sednica Glavnog odbora Prosvjete. Skupština je usvojila Izvještaj o radu za period april 2017-april 2019, kao i vrlo ambiciozan Plan rada za naredni period. Između ostalog, štampanje monografija povodom 500 godina Goraždanske štamparije, kao i aktivnosti obeležavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, saopštava Prosvjeta.

Akademik Matija Bećković je proglašen za počasnog člana SPKD Prosvjeta. Pohvaljen je rad odbora u Banjoj Luci, Beogradu, Prnjavoru, Bileći, Tesliću i Brčkom. Zbog izuzetnog rada odbora u Austriji, biće dodeljena Velika povelja Društva predsedniku odbora u Austriji, Srđanu Mijalkoviću.

Raspisan je konkurs za tradicionalnu književnu nagradu Prosvjete, Andrićeva staza, koja se, na istoimenoj manifestaciji u Višegradu, već godinama dodeljuje za knjigu pripovedaka objavljenu 2018. godine na srpskom jeziku i ćirilici.

Planirana je intenzivna saradnja sa humanitarcem Arno Gujonom i fondacijom Solidarnost za Kosovo u cilju veće pomoći srpskom narodu na Kosmetu.

U cilju širenja mreže odbora Društva na Glavnom odboru je donešena odluka da se imenuju poverenici SPKD Prosvjeta za sledeća mesta: za Istočno Novo Sarajevo Dejan Mastilović, za Rogaticu Milenko Jevđević i za kanton Sarajevo Slobodan Šoja. Zadatak povjerenika je da šire ideju Prosvjete i da stvore uslove da se u navedenim mestima formiraju odbori. Usvojena je informacija o radu poverenika na formiranju odbora Društva u Štutgartu i u Atini.

Usvojen je zaključak Nadzornog odbora o nezakonitom i nestatutarnom ponašanju pojedinih članova Društva. Prosvjeta saopštava da su iz njenog članstva isključeni Slobodan Savić i Draga Mastilović. Slobodan Savić je isključen jer ni do danas nije predao novoizabranom rukovodstvu pečat, arhivu i prostorije Društva. Draga Mastilović je isključen jer je pokušao da organizuje fiktivnu sjednicu Skupštine i lažno se predstavljao kao predsednik Društva. Obojica su time pokušali da podele Društvo i izazovu zabludu u javnosti i na taj način naštete ugledu i radu Prosvjete, u čemu nisu uspeli, saopštava Prosvjeta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво