Srbi i Italijani zajedno u humanitarnoj akciji za KiM

Krajem prošle godine u Italiji je počela četvrta humanitarna akcija za pomoć Narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji. Donatori su novac uplaćivali na žiro račun Saveza Srba u Italiji i do početka marta sakupljeno je 3632,30 evra, koji su potom prebačeni na žiro račun Eparhije raško-prizrenske. Polovinom marta, predsednik Saveza Dušan Aleksić i referent za humanitarne akcije i predsednik humanitarne organizacije "Koreni" Dejan Kusalo, zajedno sa grupom Italijana, obišli su Kosovo i Metohiju.

Tom prilikom posetili su narodne kuhinje za koje su, od donacija iz Italije, već kupljene velike količine hrane.

"Pored toga što su Italijani bili dirnuti videvši kako živi srpski narod na Kosmetu, obećali su niz konferencija i promocija knjiga vezanih za istinu o Kosmetu, ali i direktnu pomoć porodicama u vidu plastenika. Oni će, u saradnji sa udruženjem Car Lazar iz Prilužja i sa narodnim kuhinjama Majka devet Jugovića, uplaćivati redovno sredstva koja će se koristiti kako bi plastenici bili nabavljeni. Dogovoreno je da i dalje učestvujemo u radu i pomoći oko narodnih kuhinja, a postoji mogućnost da nam u tome pomogne i Hrišćanska zajednica iz Verone. Tokom tih par dana imali smo priliku da se sretnemo sa običnim narodom koji živi na Kosmetu, ali i sa predstavnicima verskih i institucija kulture, politike", kaže Dejan Kusalo za Program za dijasporu RTS-a. 

Predsednica udruženja Majka devet Jugovića, popadija Svetlana Stević, izrazila je veliku zahvalnost kao i nadu da narod na Kosmetu neće biti zaboravljen od svojih sunarodnika u Italiji.

Osim hrane, uručeno je i 40 paketa pelena za stare, nemoćne ljude. Posećena je i škola u Orahovcu gde su deci uručene nove lopte i slatkiši.

Grupa Italijana, učesnika akcije, bila je zadivljena lepotom naših svetinja na Kosovu i Metohiji i nije krila saosećanje sa Srbima zbog načina njihovog života u enklavama.

"Kao predstavnici Saveza Srba u Italiji prisustvovali smo konferenciji održanoj u Beogradu, gde smo imali priliku da kažemo koju reč o projektu, da čujemo od parlamentaraca iz Slovenije da će i oni pokrenuti priču u Parlamentu o priznanju Kosmeta ugledavši se na nas, što su i uradili 20. marta. Upoznali smo i parlamentarce iz Rusije i Češke koji se takođe istrajno bore za srpsko Kosovo i za Srbiju, a primili su nas visoki predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, Skupštine i Kancelarije za KiM", kaže Kusalo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво