Izložba Udruženja likovnih umetnika „Uroš Predić“

Udruženje umetnika „Uroš Predić“ iz Švajcarske je u svojih 25 godina postojanja i mnogo uspešnih zajedničkih izložbi prvi put odlučilo da radove svojih članova izloži u gradu Bilu.

Izložba je održana u galeriji Alte Krone, u starom gradu Bila, i trajala je do 19. avgusta. Ako je grad Bil jedan od najznačajnih centara kulture u Švajcarskoj, onda je galerija Alte Krone jedna od najznačajnih izložbenih prostora u njemu.

Zgrada u kojoj se galerija nalazi je poznata po tome da je u njoj jedno vreme živeo i sam Johan Volfgang Gete, a danas se u njoj, pored galerije, nalaze i amatersko pozorište kao i prostorije u kojima se jednom godišnje održava najznačajnija švajcarska izložba umetničke fotografije.

Na termine za izlaganje se čeka i do dve godine, što pokazuje koliko je taj izložbeni prostor omiljen kod umetnika. Uprkos veoma toplom vremenu i činjenici da se nalazimo u sred sezone godišnjih odmora, na otvaranju izložbe su se pojavili mnogobrojni posetioci.

Okupljene su pozdravili sadašnja predsednica Udruženja, gospođa Ljiljana Putinčanin, dr. Jasna Anđelković, kao i doskorašnji predsednik, Julien Nikolić. Za umetnički deo otvaranja su se pobrinuli Vera Jovanović, umetnica i solistička pevačica iz Bila i Jaroslav Ajvazov, solo pevač i instrumentalista iz Ukrajine. Kao gost iznenađenja, okupljenima se obratila i zamenica gradonačelnika grada Bila, gospođa Silvia Steidle.

Posetioci koji su došli iz drugih delova Švajcarske su bili prijatno iznenađeni kada ih je ona pozdravila na čistom srpskom jeziku. Kao specijalni gost se pojavila i ataše za kuturu Ambasade Republike Srbije u Bernu, gospođa Natalija Gunjić. Kroz galeriju je okupljene proveo i predstavio svakog pojedinačnog umetnika gospodine Julien Nikolić.

Sama izložba je dobila izrazito pozitivne kritike: izložena ulja na platnu, akril, kolazi, akvareli, radovi u temperi ili ilustracije, skulpture i fotografije su pokrili i zadovoljili svačiji ukus.

Umetnici čija dela su izložena u galeriji Alte Krone su: Aćimović Vera, Anđelković Jasna, Borissov Alexander, Gabor Titayasporn, Jovanović Vera, Kolar Ilona, Lakić Stevan, Mitić Snežana, Petrović Ivan, Putinčanin Ljiljana, Radojević Zoran, Ristić Mile, Stajić Slaviša, Stanković Ana, Milić Ana, Barišić Marija i Milić Dejan.

Umetnost se još jednom pokazala kao najbolja spona među ljudima. U veoma prijatnoj atmosferi, umetnici su razmenjivali iskustva među sobom, odgovarali na pitanja posetilaca, bilo je i prepričavanja anegdota, iznošenja ideja za neke druge projekte, a šarm starog Bilskog grada je neke od umetnika izveo na ulicu ispred galerije, gde su prolaznike častili mini akustičnim koncertom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво