Galerija "Novembar" podrška mladim stvaraocima

Izložbom radova, pod nazivom "Bogovi su pali na teme", autorke Ane Milenković, u Beogradu je 11. aprila otvorena galerija "Novembar", umetnički prostor prosvećen promociji i podsticanju stvaralaštva mladih umetnika iz Srbije i regiona. Iako je po vokaciji slikarka, autorka izložbe Ana Milenković, koja živi u Londonu, eksperimentiše i stvara u širokom spektru medija, od skulpture, fotografije, digitalnog kolaža, do printa. Izložba traje do 3. juna 2018.

Ana Milenković, dobitnica je Nagrade za kreativnu inovaciju iz Fonda Miloš Bajić 2012. godine u Beogradu, kao i Clifford Chance Sculpture Award 2015. i Griffin Art Prize 2016. godine u Londonu. Radove iz postavke Bogovi su pali na teme prvi put će imati priliku da vidi domaća publika.

U saopštenju se navodi da je galerija Novembar nastala "kao rezultat želje Srđana Šapera da podrži i pomogne mladim slikarima i umetnicima".

Umetnička direktorka i kustoskinja Maja Kolarić objašnjava da galerija Novembar želi da doprinese stvaranju novih znanja, kao i da stvori mogućnost za učenje u korist stručne i šire javnosti, zaposlenih i kolekcionara.

Ona najavljuje da će izložbeni program biti okrenut problemu višedecenijske emigracije umetnika iz Srbije.

Mnogi od njih izgubili su kontakt sa lokalnom scenom i ne znaju kako da joj pristupe, dok postižu značajne rezultate i ugledne karijere širom sveta, istakla je Kolarić.

Prema njenim rečima, galerija će poslužiti kao posrednik, pozivajući te umetnike da izlažu i da se ponovo povežu sa lokalnom zajednicom.

Ističući da "na ovim prostorima talentovanih umetnika i vanserijskih ideja nikada nije nedostajalo", Šaper je objasnio da želi da pomogne mladim umetnicima da njihovo stvaralaštvo što pre nađe put do publike.

"Kao neko ko je nekada i sam tražio prostor za sebe u umetničkom svetu, znam koliko je važno kada vas neko podrži, kada vam kaže da ste na dobrom putu i da vam da šansu da predstavite svoj rad", istakao je Šaper.

Njegova je namera da Novembar bude mesto gde će mladi umetnici moći da dobiju takvu podršku.

Program galerije je osmišljen tako da pruža različite programske forme sa ciljem da zainteresuju i animiraju publiku kvalitetnim sadržajima, navodi se na kraju
saopštenja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво