Obeležavanje veka proboja Solunskog fronta u Bitolju i na Kajmakčalanu

Centralno državno obeležavanje 100. godišnjice proboja Solunskog fronta organizovano je 15. septembra u Bitolju, a 16. eptembra na Kajmakčalanu, na vrhu planine Nidže. Očekuje se da će prisustvovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić i domaćin, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, kao i predstavnici diplomatskog kora iz zemalja saveznica u Prvom svetskom ratu.

U sklopu obeležavanja velikog jubileja na visokom državnom novu, očekuje se da će predsednici Nikolić i Ivanov položiti vence na srpskom vojničkom groblju u Bitolju i ispred spomen kosturnice na Kajmakčalanu na 2521. metru nadmorske visine, gde počivaju zemni ostaci poginulih ratniika u teškim operacijama proboja Solunskog fronta 1916. godine.

U toku su radovi po projektu Kajmakčalan, Konzervatorsko‒restauratorske sanacije objekata u spomeničkoj vojnoj celini koji su pripremili stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije, arhitekta Aleksa Ciganović i istoričar Nenad Lajbenšpreger.

Realizacija projekta, kako je najavljeno, trebalo bi da bude gotova do 10. septembra.

Mladi na stazi junaka

Organizacija Srbija za mlade, povodom 100 godina od jedne od najznačajnih bitaka srpske vojske, posle napuštanja otadžbine i povlačenja preko Albanije poziva na putovanje do Kajmakčalana.

Osvajamo Kajmačalan, koji predstavlja večiti spomenik i Kapiju srpske slobode, da odamo počast divjunacima, koji su dali svoje živote za oslobođenje srpske države u Prvom svetskom ratu, navodi se u pozivu Organizacije Srbija za mlade.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво