Teslin park na Nijagari

U subotu, 25 juna, na Nijagarinim vodopadima otvoren je Teslin park. Reč je, praktično, o uređenju kompleksa oko spomenika Nikoli Tesli koji je, sredstvima srpske zajednice u Kanadi i uz pomoć države Srbije otvoren tačno pre 10 godina.

Oko veličanstvene skulpture, koji mnogi smatraju najlepšim Teslinim spomenikom (autor kanadski vajar Les Drejsdel) izrađene su staze za pristup spomeniku sa obe strane a na početku svake postavljen je rustični kamen sa Teslinim imenom. Te ploče su vidljive sa puta koji prolazi ispod spomenika a i sa pešačke promenade duž Nijagare tako da hiljadama turista na Nijagarinim vodopadima neće biti nepoznanica u čiju čast je ovaj spomenik podignut, javlja naš dopisnik iz Kanade Branka Dikanović Trbojević.

Teslin lik je okrenut ka vodopadima i prvoj hidrocentrali koja je proizvodila naizmeničnu struju, a smešten je u centralnom delu Viktorijinog parka.

Komisija za parkove Nijagare, bez čijeg se odobrenja u ovom kompleksu ne sme pomeriti ni najmanji kamen, izašla je u susret zahtevima ovdašnje srpske zajednice pa je na uređenom platou postavljeno ostvetljenje za skulpturu, a iza spomenika tri bronzane ploče. Prva podseća na Teslino delo, na drugoj su donatori koji su pre deset godina darivali po 50.000 dolara za izgradnju spomenika (Crkva Sv.Đorđa u Nijagari, Srpska narodna odbrana u Kanadi i Republika Srbija), a na trećoj imena donatora za uređenje i izgradnju parka. Ne po prvi put, među donatorima su Milomir Glavčić, Milan Lešić, Đorđe Jerić, familija Prica i SNO.

Milomir Glavčić već decenijama daljnoj rodbini u rodnom selu kraj Kraljeva šalje novčanu pomoć, izgradio je put i crkvu, a samom Kraljevu poklonio je magnetnu rezonancu i izgradio most.

Milan Lešić, iako iz Kičenera, novčano pomaže crkve u Kanadi i svaku značajniju akciju širom Ontarija baš kao i porodica Prica. Familija Jerić vlasnik je hotela i Skajlon tornja na Nijagarinim vodopadima, učestvovali su u izgradnji ovdašnjih crkava, a u Kanadi stasava već četvrta generacija Jerića.

Svi oni bili su prisutni i na otvaranju Teslinog parka a svečani deo programa, kao i pre deset godina na otvaranju spomenika, vodila je Draga Dragašević. Među uglednim zvanicama bila je i direktorka nacionalnog parka Nijagarinih vodopada, autor spomenika, dizajner platoa , jedan od trojice gradonačelnika za čijih mandata su dobijane dozvole za Teslin dan (2003.) spomenik ( 2006.) i park ( 2016.).

Državu Srbiju predstavljali su ambasador Mihajlo Papazoglu i konzul u Torontu Spasoje Milićević. Pozdravljajući prisutne ambasador Papazoglu je podsetio na prošlogodišnje bratimljenje Kraljeva i Nijagarinih vodopada i činjenicu da se ove godine navršava 75 godina diplomatskih odnosa Srbije i Kanade koje su bile saveznici u oba svetska rata.

Deniz Mirović-Mateik, predsednica crkveno školske opštine Sv. Đorđa, zahvalila se kanadskim zvaničnicima na razumevanju, donatorima na prilozima a sve prisutne na činjenicu da je srpska zajednica učestvovala u izgradnji Nijagarinih vodopadima, a i da danas daje značajan doprinos za razvoj ovog ogromnog turističkog kompleksa.

Aleksandar Pantelić, predsednik Srpske narodne odbrane Kanade, poručuje da će ova ogranizacija u narednim mesecima i godinama tražiti da bar jedna škola na Nijagarinim vodopadima ponese Teslino ime. Tek tada, kaže Pantelić, srpska zajednica iz Nijagare i SNO Kanade zaokružiće priču koju su pokrenuli još pre petnaest godina.

Svečanost sa Nijagare nastavljena je na velikom imanju crkve Svetog Đorđa nastupom folklornih ansambala Kalemegdan iz Los Anđelesa, Oplenca i Akademije Srpske Narodne igre Bata Marčetić iz Toronta. I, dok je igranka trajala do duboko u noć, pogleda uprtog u osvetljene Nijagarine vodopade stajao je, svetlošću reflektora, okupan Teslin spomenik.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво