Afrika i Srbija na vezi: Srbi u Bocvani

Serijal "Afrika i Srbija na vezi" Javne medijske ustanove RTS, započet pre dve godine u Južnoafričkoj Republici, nastavlja se pričom o Srbima u Bocvani. Emisija je na Satelitskom programu danas, 25. februara, u 18.50, repriza 26. februara u 02.00.

Na poziv srpske zajednice iz Južnoafričke Republike i profesorke srpskog jezika u Johanesburgu 2011. godine, Violete Pavlović Marinović, da se pomogne u ubrzavanju procesa svrstavanja srpskog jezika u zvanični obrazovni sistem najbogatije afričke zemlje, Jelena Đorđević Popović, urednik i voditelj emisije Srbija na vezi odreagovala je, kako kaže, brzo, profesionalno i uspešno.

Srpski jezik se tako, od novembra 2012. zvanično uči kao izborni predmet u svim osnovnim, srednjim, privatnim i državnim školama u Južnoj Africi.

Nakon tri dokumentarne emisije iz serijala Afrika i Srbija na vezi, koje su imale zapaženu gledanost, usledio je poziv za saradnju u Bocvani. Početkom decembra realizovana je emisija Afrika i Srbija na vezi - Bocvana, na poziv srpske zajednice iz ove mlade afričke zemlje.

U tridesetpetominutnoj emisiji, gledaoci će imati priliku da se upoznaju sa srpskom komunom u Bocvani koja broji oko 350 Srba. Među njima su visokoobrazovani Srbi koji su dali značajan doprinos u razvoju i izgradnji najbogatije afričke zemlje. Osnovana pre 48 godina, Bocvana ima 2.100.000 stanovnika. Prostire se na 600.370 kvadratnih kilometara i najređe je naseljena zemlja na svetu. Naseljeno je svega 85 % ukupne teritorije, a veličine je Francuske.

Krajem šezdesetih godina, stručnjaci iz Srbije, arhitekte, prostorni planeri, lekari, zdravstveni radnici, profesori, građevinci, tehnolozi, otisnuli su se na jug Afrike, u zemlju koja je tada imala svega 30 kilometara asfaltnog puta.

Poznata po delti Okavango i pustinji Kalahari, opisana u romanu Aleksandra Mekol Smita Prva damska detektivska agencija i široj publici približena u filmu Bogovi su pali na teme, Bocvana će gledaocima RTS a biti predstavljena i kao zemlja u kojoj su veliki pečat ostavili značajni Srbi, o kojim sa dubokim poštovanjem i zahvalnošću govore i Bocvanci, a među njima i bivša prva sekretarka vlade Bocvane Mapula Modise, predsednik Fudbalskog saveza Bocvane Tebego Sebogo, Mark Makartni, direktor elitne škole u glavnom gradu Gaboroneu, Nortsajd Skul (u kojoj je i Srpska škola) i mnogi drugi.

Autor emisije je Jelena Đorđević Popović, snimatelj je Dimitrije Hadži Nikolić, realizator Maja Mandić.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво