Drašković: Gradsko veće Vukovara diskriminiše Srbe

Odluka gradskog veća Vukovara ne šalje dobru poruku kada je u pitanju položaj i život srpske manjine u Vukovaru i njen suživot sa hrvatskom zajednicom, rekla je dr Slavka Drašković, direktorka Kancelarije Vlade Srbije za dijasporu i Srbe u regionu.

Dr Slavka Drašković, direktorka Kancelarije Vlade Srbije za dijasporu i Srbe u regionu reagovala je na jučerašnju odluku Gradskog vjeća Vukovara da table u ovom gradu budu ispisane samo na latinici i hrvatskom jeziku rekavši da „ova odluka gradskog veća Vukovara ne šalje dobru poruku kada je u pitanju položaj i život srpske manjine u Vukovaru, i njen suživot sa hrvatskom zajednicom", piše u saopštenju Kancelarije. Ona je apelovala na čelnike Vukovara i na Vladu Hrvatske da odluku gradskog veća ne podrže.

„Ukoliko se sa odlukom slože znači da podržavaju diskriminaciju", poručila je ona.

Slavka Drašković je istakla da je prilikom nedavnog boravka u Vukovaru bila upoznata sa namerama i mogućnošću da u Gradskom veću bude izglasan statut koji će suspendovati obavezu primene dvojezičnosti i tada apelovala i na gradonačelnika Vukovara Željka Saba da ne prihvati takav predlog ukoliko ga Veće izglasa.

Drašković je tom prilikom razgovarala i sa srpskim odbornicima u Veću. Ukidanje prava na jezik i pismo srpskoj zajednici nije rešenje za narasle tenzije u Vukovaru, istakla je Drašković, naprotiv, taj čin pojačava nesigurnost kod Srba u ovom gradu.

„I zakon i Ustav Hrvatske nedvosmisleno govore o upotrebi dvojezičnosti, a odluku Veća tek treba da potvrde gradonačelnik i Vlada Hrvatske, te zbog toga očekujm da odluka Veća neće biti pravosnažna", rekla je Slavka Drašković.

Nadajući se da će Republika Hrvatska kao članica EU poštovati zakone, Drašković je izrazila zabrinutost za dalji suživot srpske manjine u Vukovoru, njihov položaj i bezbednost.

Tokom svog boravka, u Vukovoru, u septembru ove godine, Drašković je razgovarala sa gradonačelnikom, kao i sa županom Vukovara i tada je dobila uveravanja da će se dvojezičnost poštovati, stoga ipak veruje da i u ovom slučaju dobrosusedski odnosi sa Hrvatskom neće biti narušeni, piše u saopštenju Kancelarije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво