Što pre do treće sigurne kuće

U periodu godine koji sledi, gotovo po pravilu, mnogo više žena potraži pomoć u sigurnoj kući. Zato je važno da treća sigurna kuća bude završena na jesen.

Treća sigurna kuća u Beogradu trebalo bi da bude završena do kraja oktobra, što zavisi od prikupljenih para u humanitarnoj akciji koju RTS vodi već godinu dana.

Istovremeno, na svim programima naše televizije, Radio Beograda i na Internet portalu, traje medijska kampanja za sprečavanje nasilja u zemlji. U dve postojeće kuće, trenutno je smešteno četrdesetak žena i dece iz cele Srbije.

Zimi i u jesen, gotovo po pravilu, mnogo više žena potraži pomoć u sigurnoj kući. Zato je, kažu, važno da ova treća sigurna kuća bude završena jesenas.

"Ako para nema onda se situacija menja i rokovi se produžavaju, a pri tom vidimo koliko žena ima koje traže našu pomoć i kojima bi ovaj smeštaj bio jedino rešenje u situacijama krize i nasilja koje doživljavaju", rekla je Vesna Stanojević iz Savetovališta za borbu protiv nasilja u porodici.

Podatak da su od početka godine, ubijene 24 žene, među kojima i dve devojčice, opominje da pravovremena reakcija okruzenja cesto izostaje. Zakoni koji predviđaju mere zastite zrtve i kazne za pocinioce nasilja, u praksi se, ne primenjuju na pravi nacin.

"Možda nasilnici nisu do sada sankcionisani na pravi način, ali to ne sme da nas obeshrabri. Ići sa predubeđenjem da nećete uspeti, bolje je da niste ni počinjali. Ja verujem da ćemo uspeti jer druga šansa nam se neće pružiti", rekla je Snežana Lakićević Stojačić iz Ministarstva rada i socijalne politike .

Prvi put, kroz Projekat borbe protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja, pronalaze se sistemska rešenja za sprečavanje nasilja.

"Ovaj projekat ima za cilj jačanje kapacitata institucija koje pružaju pomoć žrtvama, kao i unapređivanje strateškog i zakonodavnog okvira i podizanja svesti o neprihvatljivosti nasilja nad ženama", rekla je koordinator projekta Vesna Jarić.

Sve nadležne institucije sistema, imaju isti zadatak - da pravovremenim reagovanjem spreče nasilje u porodici, a samim tim i posledice koje su ponekad kobne.

Uskoro će, kažu u Upravi za rodnu ravnopravnost, biti predstavljen i Nacrt nacionalne strategije za suzbijenje nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво