Sigurna kuća i za žene sa invaliditetom

Neke žene sa invaliditetom godinama trpe nasilje partnera, ali i svoje dece i roditelja. Često ne znaju kome da se obrate za pomoć. Treća sigurna kuća imaće prilagođeni prostor i za smeštaj žena sa invaliditetom.

O nasilju nad osobama sa invaliditetom počelo je više da se govori tek kada su doneti zakoni koji te osobe štite od diskriminacije i nasilja.

Nova, treća sigurna kuća, za čiju izgradnju RTS više od pola godine vodi kampanju, imaće prilagođeni prostor i za smeštaj žena sa invaliditetom.

Istovremeno, na svim programima naše televizije, Radio Beogradu i Internet portalu, vodi se medijska kampanja za sprečavanje nasilja u zemlji.

Pre nego što se osmele da potraže pomoć, neke žene sa invaliditetom godinama trpe nasilje partnera, ali i svoje dece i roditelja. Često ne znaju ni kome da se obrate za pomoć.

"To su specifične vrste nasilja koje žene najčešće i ne prepoznaju jer smatraju da je najvažnije da imaju ono najosnovnije. Nasilnici su najčešće ljudi sa kojima te žene žive zato se ne odlučuju da prijave nasilje. Pošto nemaju adekvatne službe podrške može im se desiti da izgube i podršku", rekla je Olivera Ilkić iz organizacije "Iz kruga".

Neophodna evidencija o osobama sa invaliditetom  

Organizacija "Iz kruga" upozorava da se zakoni, doneti radi zaštite osoba sa invaliditetom, u praksi najčešće ne primenjuju.

"Uglavnom se priča o nasilju nad ženama gde se žene sa invaliditetom, naročito majke apsoplutno ne pominju kao marginalizovana grupa, kao neko ko je pet puta margiinalizovan više nego žene bez invaliditeta", rekla je "Iz kruga" Lepojka Carojević-Mitanovski.

Za skoro deset godina postojanja, Savetovalištu za žrtve porodičnog nasilja javljale su se i žene sa invaliditetom, ali nikada žene u invalidskim kolicima. Za početak, Centri za socijalni rad morali bi imati evidenciju o osobama sa invaliditetom koje živi na njihovoj teritoriji i u kakvim uslovima. 

"Mislim da oni moraju da prate te porodice, mi ne možemno zatvarati oči pred problemima i praviti se da to ne postoji, to postoji svuda i postoji i kod nas, i postojaće uvek i mi moramo da budemo ti koji ćemo znati i pratiti da li se u takvim situacijama dešava nasilje", rekla je Vesna Stanojević iz Savetovalište za žrtve nasilja u porodici.

Za razliku od zdravih žena koje dožive nasilje, žene sa invaliditetom, posebno ako su u invalidskim kolicima, teško nalaze spas. Po izlasku iz Sigurne kuće, neophodna im je podrška društva, jer su najčešće bez zaposlenja i krova nad glavom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво