Potrebno više sigurnih kuća

Kada se nasilje dogodi, ženi je neophodna podrška i pomoć institucija. Koliko društvo brine o njima, govori i podatak da u Beogradu postoji samo jedno savetovalište za brak i porodicu i nijedna državna sigurna kuća za žrtve.

U Srbiji postoji ukupno devet sigurnih kuća za žrtve nasilja. U Beogradu, u dve kuće, živi pedesetak žena i dece.

Radio-televizija Srbije vodi humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za izgradnju treće sigurne kuće u Beogradu, koja bi trebalo da bude završena i useljiva do kraja jeseni.

Istovremeno, na svim programima RTS-a, Radio Beograda i na internet portalu, sprovodimo medijsku kampanju za sprečavanje nasilja.

Žene često nalaze opravdanje za nasilno ponašanje svojih muževa. Čak i one koje se osmele da napuste nasilnika, neretko mu se ponovo vrate, jer veruju u obećanja da će se promeniti.

"Bezbroj puta sam ga napuštala i on me je pronalazio i vraćao me, normalno, i tukao me je, svašta je tu bilo. Svaki put kad bi ga napustila, on me je pronalazio i vraćao me je", kaže jedna žrtva.

"Mesec, mesec i po bude sve dobro, dok bilo kakav razlog ponovo ne nađe, ljubomora je po sredi, da ponovo bude i psihičko i fizičko maltretiranje", naglašava žena, žrtva nasilnika.

Pre nego što konačno izađu iz takvog braka, žene u proseku sedam puta napuštaju muževe i vraćaju im se, pokazuje statistika. Gotovo sve one koje su pomoć zatražile u sigurnoj kući, uglavnom su bile žrtve nasilja, zbog ljubomore svojih muževa.

"Kad dođu pretučene, prebijene, sa svim problemima koje imaju, kroz razgovor sa njima, uvek ćete čuti priču da je on bio patološki ljubomoran, da je progonio da tu postoje potpuno nerealne ljubomore", kaže Vesna Stanojević iz Savetovališta za žrtve nasilja u porodici.

Opasne patološke ljubomore

Stanojevićeva naglašava da su te patološke ljubomore vrlo opasne i da one često dovode do ubistava i samoubistava.

Stereotip da bez ljubomore nema prave ljubavi, demantuju životne priče žena iz sigurne kuće.

Izlazak iz nasilja, međutim, kažu u Savetovalištu za brak i porodicu, nije jednostavan.

Sećanje na lepši period zajedničkog života, deca, ekonomska zavisnost od muža, često i prekid kontakta sa rodbinom i prijateljima, čine da one ostaju u braku.

"I zato je bitno da se razume i ta njihova povezanost i zbog čega je njoj teško da izađe iz tog nasilja, da bi mogli da joj damo podršku i da bi ona mogla da bude zaštićena i sigurna. Ima puno tih kontradiktornosti, ali je bitno da razumemo i tu ženu i da je ne osuđujemo što ostaje u tom odnosu", kaže Vera Despotović-Stanarević iz Savetovališta za brak i porodicu CSR Beograd.

Kada se nasilje dogodi, ženi je neophodna podrška i pomoć institucija. Koliko društvo brine o njima, govori i podatak da u Beogradu postoji samo jedno savetovalište za brak i porodicu i nijedna državna sigurna kuća za žrtve.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво