Siguran krov za sigurnu kuću

U okviru humanitarne akcije koju predvodi RTS, izgradnja sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja stigla je do krova. Ako sredstva za uređenje unutrašnjosti i uvođenje instalacija ne budu uskoro prikupljena, završetak radova biće odložen koji mesec.

Više od pola godine, Radio-televizija Srbije predvodi humanitarnu akciju za izgradnju treće sigurne kuće u Beogradu, namenjene majkama i deci, žrtvama porodičnog nasilja.

Rokovi gradnje do sada su poštovani, ali će završetak radova zavisiti od novca koji bude prikupljen. Paraleleno sa humanitarnom akcijom, naša kuća, na svim programima televizije, Radio Beograda i na Internet portalu, vodi medijsku kampanju za sprečavanje porodičnog nasilja.

Zahvaljujući donacijama velikih kompanija, ali i prilozima dobrih ljudi, koji su, shodno mogućnostima, donirali novac, izgradnja treće sigurne kuće stigla je do krova. Ukoliko ne budu prikupljena dovoljna sredstva za uređenje unutrašnjosti i uvođenje instalacija, završetak radova, umesto u avgustu, biće odložen koji mesec.

"To ne menja stvari. Kuća će biti gotova u ranu jesen i prilagođena uslovima koji su potrebni. Ono što je najbitnije, omogućeno je mnogo većem broju žena sa decom da koriste ovu kuću, da bi mogle da se sklone iz situacije nasilja", kaže Vesna Stanojević iz Savetovališta za žrtve porodičnog nasilja.

Nova sigurna kuća će žrtvama omogućiti da žive bolje i dati im šansu da se osnaže i da procene da su njihove mogućnosti mnogo veće nego što su verovale da jesu, ističe Vesna Stanojević.

Na 250 kvadrata stambenog prostora, osim prostorija neophodnih za svakodnevni život, kuća će imati i prostoriju za stručnjake koji pomažu ženama i deci da prevaziđu preživljenu traumu i započnu novi život, bez nasilja.

Predviđen je posebno uređen prostor za osobe sa invaliditetom. Iako je kuća na tajnoj lokaciji, osim video nadzora, zbog veće bezbednosti žena i dece, dobiće i posebno policijsko obezbeđenje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво