Vršac- šampion u oblasti promocije investicija

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj i Radio-televizija Srbije proglasili su "Šampione lokalnog razvoja" za 2013- tu godinu. Najbolje lokalne samouprave u raznovrsnim oblastima poslovanja su Beočin, Smederevo, Novi Sad, Kruševac, Vršac, Stara Pazova, Niš, Odžaci, beogradska opština Zvezdara, Knjaževac i Loznica.

Posle jednomesečne medijske kampanje, od 31 opštine iz cele Srbije, koje su poslale prijave na nacionalni konkurs "Šampioni lokalnog razvoja", stručni žiri je krajem protekle godine, proglasio pet šampiona i pet vicešampiona.

Vršac je osvojio prvo mesto među šampionima lokalnog razvoja u kategoriji "Promocija investicija".

Dobra poslovna klima i odlični uslovi, koje je lokalna samouprava ponudila investitorima, osnovni su razlozi što je Tehnoloski park u Vršcu jedan od najuspešnijih u zemlji.

Sve parcele su odavno rasprodate, dve fabrike su već počele sa radom a u naredne dve godine bi trebalo da bude izgrađeno i preostalih šest, što će otvoriti oko hiljadu novih radnih mesta.

Kako se sve fabrike u Tehnološkom parku bave farmaceutskom industrijom, zahvaljujući ovom projektu Vršac je danas i najozbiljniji farmaceutski centar u zemlji.

Naled i Radio- televizija Srbije su prepoznali značaj ovog projekta i vršačkoj lokalnoj samoupravi dodelili javno priznanje, u oblasti promocije investicija.

Inicijativu Miodraga Babića, nekadašnjeg direktora kompanije "Hemofarm", da se u Vršcu izgradi Tehnološki park, 2009. godine prepoznala je i Evropska unija, koja je za ovaj projekat izdvojila čak 3,5 miliona evra.

Zahvaljujući toj donaciji, Vrščani su investitorima ponudili kompetno opremljeno infrastrukturno zemljište. Parcele su odmah rasprodate uglavnom stranim firmama, koje se bave delatnostima u vezi sa farmacijom.

Očekuje se da će tehnološki park u potpunosti „oživeti" u naredne dve godine, kada tu bude radilo osam novih fabrika.

Dejan Ivanović, direktor proizvodnje u "Hemofarmu": "Nama je jako drago ukoliko smo svojim primerom uspeli da podstaknemo domaće i strane investitore da ulažu u "Tehnološki park Vršac" , koji je u neposrednoj blizini i graniči se sa proizvodnom lokacijom kompanije "Hemofarm" u Vršcu

Za Vrščane je od velikog značaja i to što je nemački farmaceutski gigant "Frezenijus Medikal Ker", našao interes da baš u njihovom Tehnološkom parku gradi novu fabriku, vrednu 16 miliona evra i tako obezbedi nova radna mesta za žitelje Vršca.

Vojislav Bugarski, direktor proizvodnje kompanije "Ferezenijus": "Jedan od razloga je sigurno i relativno povoljna cena zemljišta u "Tehnološkom parku", izuzetno dobar kvalitet infrastrukture, u koji smo imali prilike da se uverimo i u svakom slučaju, jedan od vrlo bitnih razloga- kvalitetna radna snaga, obučena radna snaga koja će faktički da nastavi proizvodnju u novim prostorima."

Lokalna samouprava, koja se trudila da stvori što povoljnije uslove za privlačenje investitora, danas je zadovoljna rezultatima.

Čedomir Živković, predsednik Opštine Vršac : "Ogorman je motiv jer nova radna mesta i novi prihodi u gradu praktično popunjavaju budžet našeg grada..Nekada je iznosio oko osamsto miliona dinara, i to ne tako davno, a sada iznosi gotovo dve i po milijarde dinara. Praktično, gradski budžet je sada značajno uvećan ali mislim da to može da bude i daleko bolje, a onda će to doprineti da imamo sredstava za unapređenje i ostalih delatnosti u Vršcu.".

Interesovanje stranih kompanija za ulaganje u Vršac ne jenjava. Zato je planirano proširenje tehnološkog parka, kako bi se trajno rešio problem nezaposlenosti ali će vrščanima za to trebati i podrška države i fondova EU.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво