RTS medijski partner humanitarne akcije „Srce za decu“

Javni medijski servis Srbije podržao je humanitarnu akciju „Blic fondacije“ posvećenu prikupljanju sredstava i opremanju svih porodilišta u Srbiji aparatima za skrining sluha novorođenčadi.

Medijska kampanja akcije fokusirana je na značaj rane dijagnostike kvaliteta sluha kod dece i apelovanje na sugrađane da se uključe u ovu inicijativu, kako bi svih 56 porodilišta u Srbiji bilo opremljeno aparatima za ovaj tip rane dijagnostike.

Kao podršku akciji „Srce za decu", RTS će do kraja aprila emitovati TV i radijske spotove kampanje i pružiti programsku podršku kroz informisanje o značaju rane dijagnostike sluha kod novorođečadi, kao i neophodnost potrebe za opremanjem porodilišta u Srbiji aparatima za skrining sluha.

Nenad Arsović, direktor ORL klinike Kliničkog centra Srbije: „Uslov da bi dete naučilo da govori i razvije intelekt je upravo sluh. Ukoliko se ove smetnje otkriju kasno (tek u prvoj, drugoj godini života) šteta u razvoju govora je nenadoknadiva- to dete neće nikada moći da razvije govor u punom potencijalu, to će mu predstavljati smetnju u normalnoj komunikaciji."

U Beogradu tek dva porodilišta imaju aparate za skrining sluha, u Vojvodini samo tri. Doktor Arsović je posavetovao da roditelji u što ranijem uzrastu svoje dece provere kvalitet sluha a humanitarnom akcijom će to biti omogućeno u svim porodilištima Srbije.

Velimir Perović, urednik akcije „Srce za decu" Blic fondacije : „Cilj akcije koju smo pokrenuli je zdravlje dece, odnosno da omogućimo da se svakom novorođečetu u Srbiji odmah nakon rođenja proveri sluh. To do sada nije bilo moguće i dešavalo se da roditelji vrlo kasno, tek u sedmoj, osmoj godini otkriju da im dete ima probleme sa sluhom. Mi ćemo nabaviti 56 aparata za skrining sluha, za sva porodilišta u Srbiji od Gračanice, Kosovske Mitrovice preko Kraljeva, Kruševca, Subotice... Apelujemo na sve ljude da se u što većem broju uključe u akciju, da zajedno ostvarimo ovaj humani i važan cilj. Akcija će trajati do 30. aprila a svoj doprinos možete dati slanjem SMS poruke na broj 2552 (ukupna cena poruke je 100 dinara) ili uplatom donacije „Blic fondaciji", na namenske račune akcije. Ako postoji dobra volja i organizacija, mi bismo ovaj problem mogli da rešimo za mesec dana i opremimo sva porodilišta u Srbiji."

Osim brojnih humanitarnih akcija koje je RTS pokretao ili podržavao, poznato je da su osim dva, svi ostali „Teletoni" RTS- a bili posvećeni isključivo pomoći deci.

Duška Vučinić, šef službe za odnose sa javnošću i korporativni imidž RTS: „ Angažman RTS- a i podrška ovoj inicijativi već traju i to u okviru svih kapaciteta medijskog sistema Javnog medijskog servisa: TV program, programi Radio Beograda, internet portal RTS- a. Odličnim rezultatima svih naših ranijih akcija, koje smo inicirali ili podržavali već je potvrđeno izuzetno poverenje u RTS kada su u pitanju društveno- odgovorne i humanitarne akcije. Zato već znamo- sam ovaj apel u Jutarnjem programu RTS-a, na značaj rane dijagnostike sluha i poziv na uključivanje u akciju, znači više od bilo čega drugog što možemo da uradimo u ovom trenutku. Zbog dokazanog poverenja građana Srbije u RTS, mi veoma vodimo računa kada se opredeljujemo za akcije koje ćemo pokrenuti ili podržati. Ovu akciju smo odlučili da podržimo zbog izuzetno važnog cilja koji treba ostvariti kao i zbog višegodišnje saradnje i poverenja u kompaniju Ringijer. "

Novinari Dopisništva RTS- a izveštavali su nedavno o dodeli prvih aparata za skrining sluha porodilištima u Nišu i Valjevu (zahvaljujući već prikupljenih sredstvima u akciji „Srce za decu") a tako će biti i u narednom periodu. Takođe, sve informacije o toku akcije biće dostupne i ažurirane i na internet portalu Radio- televizije Srbije.

Velimir Perović, „Blic fondacija": „Iduće sedmice dodelićemo aparate za skrining sluha porodilištu u Vojvodini. Svakoga dana u dnevnim i nedeljnim izdanjima novina naše kompanije kao i na portalu, čitaoci se mogu upoznati sa ovim velikim problemom , pročitati ispovesti roditelja dece koja imaju smetnje sa sluhom a stalno su dostupna i sva uputstva za uključivanje i podršku ovoj plemenitoj akciji."

Inicijator humanitarne akcije „Srce za decu" je „Blic fondacija, RTS je medijski partner a pokrovitelj Ministarstvo zdravlja Vlade republike Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво