Donorske kartice u Prokuplju

Na inicijativu Udruženja boraca rata 1990-1999. godine, u Prokuplju organizovano potpisivanje donorskih kartica. Među prvima, odazvali se lekari prokupačkog zdravstvenog centra, gde je održano i predavanje o značaju zaveštanja organa.

U akciju promocije zaveštanja organa, pored Ministarstva zdravlja i medija, uključuje se sve veći broj nevladinih organizacija i udruženja građana.

Na inicijativu Udruženja boraca rata 1990-1999. godine, u Prokuplju je organizovano potpisivanje donorskih kartica.

U novootvorenom dijaliznom centru u Prokuplju dijalizira se pedesetak pacijenata. Četvrtina njih, nadu u izlečenje vidi u transplantaciji bubrega.

Jedan od njih je i dvadesetdevetogodišnji Mehmed Kurtić, koji će uskoro bubreg dobiti od oca. On kaže da će sa transplantacijom dobiti i novi život.

U ovoj godini, petorici pacijenata iz Prokuplja presađen je bubreg od nepoznatog davaoca, ali su potrebe tri puta veće.

Humanost je bila osnovni motiv da Udruženje boraca rata 1990-99. godine iz Prokuplja organizuje akciju potpisivanja donorskih kartica.

Među prvima, odazvali su se lekari prokupačkog zdravstvenog centra, gde je održano i predavanje o značaju zaveštanja organa.

Prema rečima Radiše Pekovića pedijatra iz Zdravstvenog centra "Toplice", neophodno je da zdravstveni radnici budu na čelu akcije, kako bi se pokazalo ljudima da se tu ne krije ništa ružno, kao i daje to poželjno i potrebno.

Zoran Kovačević pukovnih sa VMA-a rekao je, da ova akcija ohrabruje. On je istakao da se polako pomeramo sa mesta ka magičnom broju, koji će omogućiti formiranje nacionalnog programa za transplantacije.

Akciju je podržalo više od 50 građana Prokuplja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво