Srbija na putu za Eurotransplant

Ukoliko ispuni neophodne uslove, Srbija bi do polovine 2011. godine trebalo da potpiše preliminarni ugovor o članstvu u "Eurotransplantu". Članstvom se povećava mogućnost da oni kojima je neophodna hitna transplantacija, do organa dođu na vreme.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević i direktor "Eurotransplanta" Bruno Majser potpisali su pismo o namerama. Ukoliko ispunimo neophodne uslove, do polovine 2011. godine trebalo bi da potpišemo preliminarni ugovor o članstvu u toj organizaciji.

Time se povećava mogućnost da oni kojima je neophodna hitna transplantacija, do organa dođu na vreme.

Zdravstvenu struku, ali i građane, čeka dosta posla. U Upravi za biomedicinu mora da bude uspostavljeno dvadesetčetvoročasovno dežurstvo, da lista čekanja bude usklađena sa evropskim standardima, da i laboratorija za proveru tkiva u Beogradu dobije neophodnu akreditaciju i da obezbedimo uslove za transport organa.

"Članstvo u "Eurotransplantu" nije samo važan korak za vaše pacijente, nego je to i korak vaše zemlje u pravcu Evropske unije. Ja mogu da kažem da je Srbija na veoma dobrom putu", kaže Bruno Majser.

U Srbiji je 2008. godine samo deset porodica dalo saglasnost da se organi njihovih najmilijih koriste za lečenje drugih ljudi. Ove godine imali smo 32 donora.

"Uslov za punopravno članstvo jeste da se ima bar deset na milion stanovnika. To znači da mi moramo da dostignemo 70 do 80 slučajeva godišnje, da bismo mogli da razmenjujemo organe", kaže ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

U "Eurotransplantu" su Austrija, Nemačka, Slovenija, Holandija, Luksemburg, Belgija i Hrvatska.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво