Broj donora udvostručen

Srbija više nije na dnu evropske lestvice po broju kadaveričkih transplantacija. Potencijalnih davalaca organa je gotovo dva i po puta više. Donorsku karticu ima 47.000 građana Srbije.

Po broju kadaveričnih transplantacija, kada se organi uzimaju od osobe kod koje je nastupila moždana smrt, Srbija više nije na dnu evropske lestvice.

Na Evropski dan donacije organa, saopšteno je da je pre dve godine samo deset porodica u Srbiji dalo saglasnost za transplantaciju, 2009. godine 26 familija, da bi već u prvoj polovini ove godine taj broj bio dostignut.

Potencijalnih davalaca organa je gotovo dva i po puta više. Donorsku karticu sada ima 47.000 građana Srbije.

Simboličnom šetnjom i manifestacijom na Trgu Republike poručeno je da kada se jedan život gasi, više drugih može da bude spaseno i produženo, i da su mnogo veće šanse da budemo potencijalni primaoci nego davaoci organa.

"Zahvaljujući tome što sam dobila jetru, ja sam tu gde jesam, inače ne bih bila među živima. Možete da shvatite koliko se moj život promenio, i koliko mi to znači, za mene to znači život", rekla je Marinkovićeva.

Zahvaljujući, pre svih, porodicama koje u najtežem trenutku, kada gube svog člana, treba da odluče i omoguće da kraj jednog života bude produžetak drugog, u Srbiji je za godinu dana urađeno više kadaveričnih transplantacija nego ikada. Ipak, na listu čekanja svakodnevno se doda neko ime.

Doktor Dečije klinike u Tiršovoj Zoran Krstić rekao je da je samo na neurološkom odeljenju dečje klinike lečeno 20 dece koja se nalaze u početnoj ili ozbiljnoj bubrežnoj isuficijenciji i dodao je da taj program mora da se nastavi.

Prema njegovim rečima, vidi se napredak, pre svega zahvaljujući promociji, jer ovo je potpuno nešto što može da se shvati kao "ekvivalent vaskrsnuću".

"Svako u sebi treba da prelomi, i da se seti jedne ključne stvari, a to je da je čovek, čoveku ipak najveći prijatelj, ako prepoznamo u sebi tu lepotu i tu radost lepše i lakše ćemo živeti. Prema tome, prijatelji moji, potpišite karticu kao Radoš i Manda", rekao je glumac Radoš Bajić.

U Srbiju sledećeg meseca dolaze predstavnici "Eurotransplanta", kada će se znati kada ćemo potpisati ugovor o preliminarnom članstvu u organizaciju koja ima 130 miliona potencijalnih donora. Cilj je da građani, kojima su neophodni organi, budu na jedinstvenoj evropskoj listi za transplantaciju.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je da se postiglo da dve laboratorije u Institutu za transfuziju u Beogradu i Novom Sadu dobiju evropske sertifikate da mogu da budu deo mreže evropskih laboratorija, kao i broj donacija koji se povećava neophodni su koordinatori transplantacije u bolnicama.

Manifestaciju "Produži život" podržali su mnogi građani, glumci, muzičari i zaposleni u RTS-u. Od kraja 2008. godine, RTS vodi medijsku kampanju promocije zaveštanja i transplantacije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво