Godinu dana kampanje "Produži život"

Sve više porodica preminulih osoba dopušta da da se organi tih osoba koriste za lečenje drugih ljudi. Danas se obeležava Evropski dan donacije organa i godinu dana Nacionalne kampanje "Produži život".

U Beogradu se obeležava Evropski dan donacije organa i godinu dana Nacionalne kampanje "Produži život". Na transplantaciju bubrega, jetre, srca, rožnjače, čeka više od 2.000 naših građana.

U Centru za transplantaciju Vojnomedicinske akademije oporavlja se Milan Popadić, kome je u noći između prvog i drugog oktobra urađena transplantacija jetre.

"Na listi sam dve godine, bio sam u Kliničkom centru, na lečenju kod profesorke Rade Ješić, ona mi je pomogla da živim i ove dve godine dok transplatacija nije urađena", kaže Popadić, koji se zahvaljuje i porodici koja mu je omogućila da nastavi život.

U Srbiji je u prethodne dve godine znatno povećan broj saglasnosti porodica preminulih osoba da mogu da se uzmu njihovi organi i da se iskoriste za lečenje drugih ljudi, da se presade onima kojima to znači produženje života.

Međutim, da transplantacije organa ne budu samo izuzetak nego i pravilo, kao u drugim evropskim zemljama, Srbiju čeka još mnogo posla.

Još nismo ispunili sve uslove za preliminarno, a onda i punopravno članstvo u Eurotransplantu, organizaciji koju čine zemlje Beneluksa, Austrija, Nemačka, Slovenija i Hrvatska.

Prema rečima ministra zdravlja Tomice Milosavljevića, broj donatora treba da bude deset na milion stanovnika.

"To znači da bi trebalo da imamo 70 do 80 donora-donacija, a mi smo imali ukupno deset 2008. godine, 2009. godine smo imali 26, a u prvoj polovini 2010. godine 24 donatora", kaže ministar.

U Srbiji se od kraja 2008. godine, kada je i Radio-televizija Srbije, redovno u nedeljnom Dnevniku, ali i u ostalim našim programima, počela da izveštava o značaju transplantacije, udvostručioi broj potencijalnih vlasnika donorske kartice, sada ih je 45.000.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво