Presađena nadlaktica na Banjici

Dve porodice iz Niša dale su saglasnost da se organi njihovih najmilijih, kojima lekari više nisu mogli da pomognu, koriste za lečenje drugih ljudi. U Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" urađena prva transplantacija nadlaktice uvezenim koštanim tkivom.

U oblasti transplantacije u prethodnoj nedelji bilo je nekoliko lepih vesti. U Kliničkom centru Srbije obeleženo je 35 godina od prve transplantacije bubrega.

U Nišu dve porodice su dale saglasnost da se organi njihovih najmilijih, kojima lekari više nisu mogli da pomognu, koriste za lečenje drugih ljudi.

Spaseno je šest života, u niškom Kliničkom centru urađene su četiri transplantacije bubrega, a jetre su presađene u Vojnomedicinskoj akademiji i Kliničkom centru Srbije.

U Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" u četvrtak je urađena prva transplantacija nadlaktice uvezenim koštanim tkivom.

Kako su za RTS potvrdili lekari koju su učestvovali u intervenciji koja je trajala dva i po sata, pacijentkinja je u stabilnom stanju i polako se oporavlja.

Kako objašnjavaju, presađivanje humerusa-nadlaktice moralo je da bude urađeno, jer je zbog tumora bilo oštećeno oko 18 centimetara koštanog tkiva, ali na sreću lakat i rame ostali su zdravi. Zahvaljujući presađenoj kosti, četrnaestogodišnja devojčica neće izgubiti ruku.

"Najbolji način da se to uradi je da se uzme druga-prava kost, sa kadaveričnog donora. Moramo da je uzmemo iz banke kostiju, koju vi još nemate. Imao sam mogućnost da dođem i da vam pomognem, i doneo sam kost iz Italijanske banke", rekao je Marko Manfrini iz Instituta Ricoli u Bolonji.

Sa profesorom Manfrinijem, koji dolazi sa Instituta Ricoli iz Bolonje, jedne od najvećih i najstarijih ortopedskih ustanova u Evropi i svetu, dogovorena je i saradnja.

Naši lekari odlaziće tamo na usavršavanje, ali će Institut "Banjica" i ubuduće biti domaćin stranim stručnjacima koji će donositi nove tehnologije i pristup u radu.

Direktor Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" Slobodan Slavković rekao je da je transplantaciona hirurgija, hirurgija budućnosti, naročito kod tumora koštano-zglobnog sistema, jer je, prema njegovim rečima, koštano tkivo najzahvalnije od svih tkiva i organa za transplantaciju.

"Na Banjici se ovakva transplantaciona hirurgija obavljala dugi niz godina, sticajem okolnosti to je zamrlo, sada to ponovo revitalizujemo, pre svega zahvaljujući velikom razumevanju Ministrastvu zdravlja i agencije za biomedicinu, koje je velika podrška i maksimalno su uprostili uvoz grafona", rekao je doktor Nenad Lujić.

U Institutu "Banjica" kažu da imaju sve neophodne uslove da postanu referentna ustanova za presađivanje koštanih tkiva, i da očekuju da tu bude formirana i banka kostiju. Za to je, između ostalog neophodno i da porodica preminulog donora da saglasnot za uzimanje tkiva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво