Novi život posle transplantacije

U bolnicu u Sremskoj Mitrovici na dijalizu dolazi 150 pacijenata, a transplantaciju bubrega čeka 20 pacijenata. U bolnici kažu da žele da budu "donor bolnica", jer kada medicina više ne može da pomogne, šteta je da se organi pacijenta ne iskorste za lečenje drugih ljudi.

Na dijalizu u bolnicu u Sremskoj Mitrovici dolazi 150 pacijenata. Milan Arambašić imao je sreće da ne deli istu sudbinu pošto mu je rođeni brat, pre skoro dve godine darovao bubreg. Ubrzo posle izvršene transplantacije, donor protojerej Gvozden obavio je službu u Hramu gde se nalazi i deo moštiju Svete Petke.

"Pokazalo se tada da to nije volja ni moja ni bratova već volja Božija, da ja budem taj koji će mu podariti organ, dati mu bubreg. Bog mi je ponudio tu Božiju zapovest koju je dao svima, ljubi bližnjega svoga, kao samoga sebe. Ja sam se potruditi da pomognem bratu, i uspela je ova transplantacija i brat i smo dobro", rekao je protojerej Gvozden Arambašić.

Transplantaciju bubrega čeka 20 pacijenata kojima niko od srodnika ne može da daruje organ. U bolnici kažu da žele da se uključe u program transplantacije i budu tzv. donor bolnica, jer kada medicina više ne može da pomogne, šteta je da se organi pacijenta ne iskorste za lečenje drugih ljudi.

Imaju opremljeno odeljenje intenzivne nege i neophodne aparate za utvrđivanje moždane smrti.

Zamenik direktora Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici Miroslav Kendrišić kaže da očekuje da će nabaviti novu opremu i dodao je da su im neophodni respiratori, odnosno veštačka pluća, da bi pacijenti mogli da stignu iz bolnice na tercijarni nivo, gde se radi transplantacija.

Planiraju da organizuju i predavanja, na kojima će učestvovati i lekari i predstavnici crkve, kako bi građanima objasnili da je transplantacija način lečenja, a organ lek.

Koordinator za transplantaciju Novka Ilić rekla je da bilo kome može da zatreba organ i dodala je da je gotovo svaki čovek spreman da primi organ, ali ako treba da razmišlja da on jednog dana može da bude u stanju moždane smrti i da organ da, to nije lako.

Prema njenim rečima, još je teže da ljudi razmišljaju o smrti svojih najbližih.

U Rovinju su održane sporstke igre onih koji danas žive zahvaljujući darovanom srcu, plućima, jetri. Hrvatska je već pet godina članica Eurotransplanta, a broj davalaca organa je utrostručen. Imaju 18 donora na milion stanovnika, što je iznad evropskog proseka. Srbija je od tog broja još daleko.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво