Novi život zahvaljujući donorstvu

Transplantacijom dva bubrega i jetre spašena su tri života na Vojnomedicinskoj akademiji. Kampanje o važnosti zaveštanja organa doprinele su buđenju svesti građana o tome koliko je značajno pomoći drugome.

Na Vojnomedicinskoj akademiji urađene su transplantacije dva bubrega i jetre, čime su spašena tri života. Stručni tim VMA zahvaljuje porodici donora, što je u najtežem trenutku dala saglasnost da se organi pacijenta te ustanove upotrebe za lečenje drugih ljudi.

Zamor i otežano kretanje, naterali su Dragana Jovičinca da posle dve godine zatraži pomoć lekara. Otkrivena mu je ciroza jetre i hepatitis c. Transplantacija jetre bila je jedino rešenje.

"Za mene to znači da će biti bolji život. Sve najbolje. Moj brat i većina mojih ukućana su zaveštali organe i poručio bih svakome da to uradi. To nekome mnogo znači, a nekome ništa, " rekao je Dragan Jovičina.

Statistika pokazuje da je čak 20 puta veća verovatnoća da će nam zatrebati organ, nego da ćemo doći u situaciju da ga damo.

"Naš cilj je da bude mnogo više kadaveričnih tranplantacija, da organe uzmemo uz saglasnot rodbine u slučaju kada je kod povređenog ili bolesnog došlo do moždane smrti",  izjavio je načelnik VMA, doktor Miodrag Jevtić.

Na VMA se oporavljaju i pacijenti kojima je ranije na ovaj način produžen život.

Marina Milić, pacijentkinja koja boluje od dijabetesa kaže da njena borba za život traje od njene druge godine i da joj je se život u potpunosti izmenio na bolje. 

"Bile su prognoze, ako mi se ne uradi jetra u roku od dva meseca da bi mi bio kraj. Sada kada sam dobio zdrav organ, sasvim novi život i novo sve, srećan sam da bih mogao da poletim," rekao je Dragan Stevanović.

Kampanje o važnosti zaveštanja organa doprinele su buđenju svesti građana o tome koliko je značajno pomoći drugome. Da plemenitosti nikada nije dovoljno, pokazuje i to, da u ovom trenutku na transplantaciju jetre čeka oko 60 ljudi, a na presađivanje bubrega 550.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво