Читај ми!

Produži život

U Srbiji, oko 2.000 pacijenata čeka na transplantaciju organa. Iako je sve više onih koji su donirali organe i više transplantacija, to i dalje nije dovoljno, ocenjuju gosti Oka. neophodne su izmene zakona, edukacija lekara, ali i promena svesti građana.

Kao narod, nismo svesni značaja zaveštanja organa, zato je neophodno menjati svest građana, kaže hirurg Dušan Šćepanović, koji skoro šest godina živi sa transplantiranim srcem. Njegov utisak je da građani imaju podeljeno mišljenje o doniranju organa, čemu su najviše doprinele priče o aferama u zdravstvu i trgovini organima, ali i strah.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju "Oko"

Da li će se neka porodica odlučiti da donira organe svog bližnjeg, umnogome zavisi od informisanja, ali i od regije iz koje ta porodica potiče, kaže doktorka Mirjana Laušević, koja je koordinator za transplantaciju u Kliničkom centru Srbije.

Kaže da se u proseku skoro svaka druga porodica na to odluči, što je, za uslove Srbije, veoma dobar rezultat.

RTS već četiri godine izveštava o značaju zaveštanja organa.

"Samo deset porodica je 2008. godine pristalo je da donira organe, 2009. 26 porodica, a 2010. 38 porodica. Prošle godine 27, a do oktobra ove godine 23 porodice", objašnjava novinarka RTS-a Ana Stamenković.

Svi su saglasni da je neophodno što više izveštavati o značaju doniranja organa, jer se tako menja svest i smanjuu strahovi i nedoumice građana.

Dušan Šćepanović insistira na izmeni zakona. Po njegovom mišljenju, trebalo bi primeniti pravilo da su svi potencijalni donori, osim onih koji se izričito izjasne da su protiv.

Smatra da je nedopustivo da se za godinu dana u Srbiji uradi tako malo transplantacija - primera radi u Kliničkom centru Srbije samo 24 od početka godine.

"Slovenija sa 2 miliona stanovnika uradila je 15 transplantacija srca, Hrvatska 40 samo prošle godine, a mi 13 godina nijednu", kaže Šćepanović.

Doktorka Laušević smatra da je "50 bubrega za jedan zdravstveni centar optimalan minimum da bi lekari bili utrenirani".

Srbija je danas dobila jedinstvenu listu i obrazac donora organa, a do sada je donorsku karticu potpisalo oko 70 hiljada građana.

Gosti Oka podsećaju da je kartica znak podrške doniranju organa i da je mnogo veća šansa da vam organ zatreba, nego da budete donor.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво