Марко Милутиновић, одговорни уредник ПГП-а

Више од 180.000 фонограма у архиву је наше највеће благо.

Наша највећа музичка издавачка кућа у Србији ПГП годинама се суочавала са великим проблемима, почев од пиратерије па све до нерешених односа са матичном кућом РТС-ом. Откако је на место одговорног уредника дошао Марко Милутиновић, ствари су почеле да се сређују.

"Од децембра 2014, када сам постављен на место одговорног уредника у ПГП-у, покушао сам доста ствари да поправим, јер сам затекао катастрофалну ситуацију. Од 2000. године, било је свега неколико десетина објављених издања, што је за велику националну издавачку музичку кућу заиста бесмислено. Не бих се враћао на дане кризе, која је била проузрокована нерешеним односима националне куће РТС-а према ПГП-у, али је то сада решено и ПГП поново објављује различита музичка издања пуном жестином. Од 2014. објавили смо више од 170 издања, у које укључујем рок и поп музику, класику, дечју музику, џез и фолк музику. Као национални дискограф имали смо обавезу да објављујемо музику свих жанрова, па и доста некомерцијалних, али вредних издања која се тичу наше баштине, као на пример музика Мокрањца, Христића итд.

У протеклих пар година објавили смо значајне албуме дечје музике аутора као што су Ршумовић или покојни Рамбосек. У поп-рок сектору имали смо доста значајних и комерцијалних издања од 'Неверних беба', преко Лене Ковачевић до 'Фрајли', које су званично продале 10.000 примерака (компакт-дискова) и биле наш најпродаванији ЦД. Блуз је био заступљен кроз издање 'Гитарологија' групе 'Поинт бланк'. У сектору фолк музике били су албуми Мирослава Илића, Маринка Роквића, Цакане и Бранимира Ђокића. Најпродаваније издање етно-музике била је Дивна Љубојевић. Што се џеза тиче, било је ту издање поводом јубилеја Џез оркестра РТС-а. Оно што је у ПГП-у најдрагоценије то је наша архива, у којој имамо преко 20.000 наслова, што је негде преко 180.000 нумера. Ти фонограми су наше благо за будућност", каже Марко Милутиновић.

Доласком познатог композитора Владе Грајића на место директора ПГП-а, ова дискографска кућа добила је нов замах, а Милутиновић сјајну подршку.

"Од мале гараже на Дорћолу са две пресе па до данас прошло је 67 година како ПГП постоји. Важно је да и ми генерацијама које долазе оставимо добра музичка остварења, као што су то радили бројни одлични уредници ПГП-а у прошлости. Ми смо ризничари националног блага и љубоморно чувамо нашу музику. План је да се сва наша издања дигитализују у следећој декади. То је велики посао који је већ започет. Драго ми је што је на место директора недавно постављен Влада Грајић, кога знам преко тридесет година, још од времена када сам био уредник Трећег канала РТС-а. Увек смо одлично сарађивали и сада мислим да ће се та сарадња још више учврстити. Успели смо да за кратко време објавимо неколико капиталних нових издања Здравка Чолића, Момчила Бајагића Бајагу, музику Драгољуба Илића Илкета из серије 'Немањићи'. Ускоро излази нови албум 'Галије'. Са правом подршком РТС-а, ми ћемо врло брзо постати поново једна од најснажнијих издавачких кућа у региону", каже на крају Марко Милутиновић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво