Читај ми!

Наши савети Вама

Дајемо Вам неколико савета о томе како да се припремите за разговор за посао, како да напишете своју радну биографију (curriculum vitae, CV, си-ви) и пропратно писмо.

Радна биографија (CV)

• Будите концизни и постарајте се да не остављате сувишне податке, као и да сегменте своје радне биографије не остављате нејасним.

• Не пишите опширно и компликовано, радна биографија и пријава треба да садрже само кратке информације. Интервју је прилика да их образложите.

• Док састављате радну биографију, увек имајте на уму посао за који се пријављујете. Идентификујте своје квалитете и оно што вас препоручује управо за ту позицију. Дефинишите имате ли и ако имате, каквог, претходног искуства на обављању тог посла, шта вас чини компетентним и зашто желите да обављате тај посао.

• Направите кратак резиме својих највећих успеха и ставите га на почетак своје радне биографије.

• Потрудите се да све јасно представите и да будете искрени. Ако сте имали прекиде у досадашњем радном односу или школовању, реците нам зашто.

• Академске и професионалне квалификације треба да буду представљене логичним, хронолошким следом.

• Проверите своју пријаву и своју радну биографију пре него што их пошаљете. Проверите правопис и дајте некоме да их прочита, ако мислите да би Вам то помогло.


Пропратно писмо

Пропратно писмо је документ који се шаље уз радну биографију. У њему би требало да се нађу додатне информације о Вашем образовању и вештинама.

Пропратно писмо је одличан начин да појасните детаље из своје радне биографије, да укажете на своје квалитете и да се препоручите послодавцу као добра особа за то радно место.

Већина послодаваца прво чита Ваше пропратно писмо. Зато се потрудите да оно буде прецизно написано и да заинтересује онога ко га чита. Скрените нам пажњу на детаље из своје радне биографије које сматрате релевантним за посао за који се пријављујете. Покажите свој став, своју личност, мотивацију, ентузијазам. Наведите разлоге због којих желите да радите управо у нашој кући. Напишите да ли сте заинтересовани за стални посао, обуку, промену каријере или стручно усавршавање.

Схватите пропратно писмо као прилику да скренете пажњу на себе и објасните зашто сте права особа за посао. 

Интервју за посао 


• Важно нам је да на интервјуу дате све од себе. Покажите нам ко сте, и зашто смо једни другима потребни. Молимо Вас да имате на уму следеће:

• Информишите се пре него што дођете на разговор. Прикупите податке о послу за који се пријављујете, погледајте наш сајт, размислите о томе у каквом тиму и на којим пословима бисте радили.

 Упознајте се са мисијом и стандардима РТС-а.

• Будите тачни. Крените раније од куће.

• Будите оно што јесте. Будите природни, отворени и потрудите се да се што боље представите и објасните стручној комисији због чега сте нам управо Ви потребни.

• Гледајте саговорника у очи, стекните његово поверење.

• Пажљиво саслушајте питања која Вам постављамо. Потрудите се да кроз примере образложите своје ставове и мишљења.

• Поставите члановима комисије питања о послу за који конкуришете, потрудите се да разумете шта се од Вас очекује.

• Унапред припремите нека од питања која ћете поставити комисији.

• Ако мислите да би Вам то користило, са пријатељем направите "пробу" разговора за посао.



Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво