Читај ми!

Зборник "Француска и Србија: изазови вечитог пријатељства"

На трибини поводом излажења зборника "Француска и Србија: изазови вечитог пријатељства", мултидисциплинарно је обухваћена најшира лепеза односа две државе, од историје, преко културне дипломатије и економије до европских интеграција.

Зборник под називом "Француска и Србија: изазови вечитог пријатељства" заправо је резултат мултидисциплинарног истраживања париске Сорбоне и Института за политичке студије у Београду.

Француко-српски односи од 19. века до данас, културна дипломатија, еволуција дипломатских односа, економски односи и улога Француске у европској интеграцији Србије, била су основна питања на које смо одговоре добили кроз најновије резултате француских и српских истраживача.

Ко стоји иза овог пројекта и шта је заправо, коначни циљ?

"Када говоримо о Зборнику Француска и Србија: изазови вечитог пријатељства", можемо рећи да је он настао и као резултат једне дугогодишње сарадње једне групе и српских и француских научника, окупљених око пројекта билатералне сарадње који се популарно зове Павле Савић, које финансирају Министраство за Европу и спољне послове Републике Француске и Министраство за просвету, науку и технолошки развој Републике Србије. Ти пројекти су настали са циљем да се ојача контакт и сарадња између две научне средине, и наша тема је била на један начин омаж 180-тој годишњици дипломатских односа између Француске и Србије, али се ми у овом Зборнику нисмо бавили само дипломатским односима.

Ми смо проширили те погледе на културну сарадњу, економску сарадњу, а дали смо и један специфичан поглед преко француско-италијанских, француско-бугарских и француско-румунских односа на односе између Француске и Србије", каже др Александра Колаковић из Института за политичке студије у Београду.

За унапређивање оваквих односа неопходни су и присутност и емоције у чему културна дипломатија игра прворазредну улогу.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво