Читај ми!

Траг фондација - помоћ локалним заједницама

Национална конференција о филантропији, која је имала за циљ да подстакне оснивање локалних фондација, одржана је у Београду, у организацији Траг фондације. Окупила је стотинак представника јавног, приватног и пословног сектора.

Траг је регионална фондација која већ 23 године делује у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини и подстиче грађане да својим деловањем и активностима допринесу развоју локалних заједница у којима раде или живе.

"Наша жеља је била да путем помоћи тим неформалним групама дођемо до тога да оне споје оне који имају средства са онима који имају идеје и да некако прикупљањем средстава од појединаца и компанија у својим заједницама та средства и ресурсе преусмере на иницијативе грађана. Овим, не само да инспиришу грађане, већ подстичу иницијативе грађана и инспиришу грађане да покрену своје комшије, родбину, пријатеље да нешто промене у својим заједницама и служе као место сусрета за њих и као место где се гради неко поверење, нека вера у то да грађани имају моћ да утичу на оно што се дешава у њиховом окружењу", каже Марија Митровић, Траг фондација.

"Ми смо веома поносни на период од скоро две године од када смо активни у заједници и када се стварно трудимо да покажемо људима да локална фондација јесте нешто што треба да припада свима нама. То није нешто што ја водим или колеге из тима, већ је то прича на коју сви треба да будемо поносни, јер, заправо, та прича доприноси да свако од нас да неки свој допринос локалној заједници, било да је то финансијски, оперативно, логистички или неки други начин, али ми заправо подстичемо људе да буду сами креатори неких промена и не чекају да неко други дође са стране, већ уколико имате идеју или замисао како да нешто улепшате, средите у свом насељу, комшилуку, улици, окупите људе и покушајте да то реализујете сами. Ми се водимо том логиком од самог почетка да људи имају власништво над фондацијом и над оним што ми сви заједно радимо", каже Филип Јовановић, Локална фондација Ниш.

„Фонд нашег краја - Заједница се пита", назив је програма који је фондација покренула 2019. године. Захваљујући овом пројекту до сада су основане 3 локалне фондације у Србији - у Нишу, Панчеву и Старој Пазови, а слични програми покренути су пре две године и у Босни и Херцеговини.

"Та фондација већ две године ради на подручју БиХ и нама је изузетна част да имамо прилику да суделујемо у овом програму фондације и да баш Зеница и људи из Зенице могу да оплемене своју заједницу на начин да прикупљамо средства у заједници и да та средства поново враћамо у заједницу на начин да дајемо финансијску подршку локалним комшијским идејама. Могу поделити наше искуство, након завршетка првог конкурса добили смо много пријава из области образовања, спорта, културе, уметности, неких интервенција у јавне просторе и све оне ствари које дотичу малог човека и који би реализацијом тих идеја живот учиниле бољим", каже Амра Смрико, Локална фондација Зеница.

Траг фондација је током две деценије постојања подржала више од 1700 пројеката у Србији и региону и уложила око 15 милион долара.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво