Читај ми!

Јалорн Норт: Седамдесет година окупљени око своје цркве

На празник Светог краља Милутина, парохија Свете Тројице у Јалорн Норту, прославила је 70 година постојања и црквеног живота у овом делу аустралијске државе Викторије.

На празник Светог краља Милутина парохија Свете Тројице у Јалорн Норту прославила је 70 година постојања и организованог црквеног живота у овом делу аустралијске државе Викторије.

Тим поводом, епископ аустралијко-новозеландски Силуан служио је Свету архијерејску литургију уз сасужење свештенства и свештеномонаштва архијерејског намесништва мелбурнског.

"Ми, данас, браћо и сестре, српски народ, прослављамо ход наш заједно са Господом Богом на просторима Гипсланда, у овом месташцу Јалорну, 150 километара југоисточно од града Мелбурна, где се наш народ пре 70 година сабрао на оснивачку скупштину да би основао своју богомољу", каже владика Силуан.

После празничне беседе владика Силуан је поздравио присутне честитајући им овај јубилеј, а брату Мирославу Милентијевићу уручио је архијерејску Грамату за вишегодишњи труд и рад око овог светог храма.

"Оснивачи ове цркве били су у Немачкој и гле, чудо, кад се рат завршио, нису хтели да иду у Југославију својим кућама, него су дошли овде у Јалоарм, запослили се, породицу правили, а кућу и цркву сазидали...и тако је било много година", каже Мирослав Милентијевић.

"Ова наша црквена општина пуни 70 година, опстала је и радила, али никада није била велика парохија, до 50 породица...Међутим, она много значи и она је центар Срба који живе на просторима од Сајла, Морвела, Тарагона и околних места", каже отац Момчило Вукша.

После Свете архијерејске литургије послужена је трпеза љубави уз пригодан програм и здравице присутних.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво