Читај ми!

Попис важан за српску заједницу у Мађарској

Попис у Мађарској из 2011. године је показао да у тој земљи живи више од десет хиљада Срба. Да подсетимо, до тада их је у Мађарској званично било нешто више од 3.500. Првог октобра ове године почео је нови попис и тим поводом недавно је у Самоуправи Срба у Мађарској одржан форум у вези са предстојећим пописом, од којег ће као и до сада зависити положај Срба у тој земљи. Начин пописа ће и даље бити традиционалан, али ипак постоје и одређене новине, о којима извештава Диана Кондић Ђурић.

На попису становника које је у Мађарској почело 1. октобра по први пут ће се користити електронски упитници, а коначни резултати би требало да буду најкасније за годину дана, речено је на информативном скупу који је одржан у седишту Самоуправе Срба у Мађарској.

"Последње недеље септембра свако домаћинство ће добити писмо од Статистичког завода са шифром са којом могу да уђу на интернет и попуне упитник, а после они који се нису самопописали до 16. октобра, биће пописани путем пописивача, од 17. октобра до 20. новембра. Они који изостану из свега, моћи ће сами да оду до бележника да затраже да буду пописани", каже Петар Ластић, представник ССМ за одржавање контаката са Заводом за статистику.

Највећи акценат стављен је на проналажење мера у циљу што успешнијег анимирања припадника српске популације ради изјашњавања о националној припадности.

"У једном насељу треба имати минимално 25 пописаних да би се у том насељу могла покренути српска народносна самоуправа", каже Игор Рус, потпредседник Самоуправе Срба у Мађарској.

Како је објаснио Пера Ластић задужен за праћење правних прописа и одржавање контаката са надлежним органима по питању пописа, веома је важно знати да се не пописују само мађарски држављани, него и страни држављани који бораве у Мађарској више од 3 месеца.

"Наша будућност у великој мери зависи од тога колико се људи изјасни на попису да је припадник мањине у датом насељу, а и на нивоу целе државе", каже Ластић.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво