Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Живот Срба у Вуковару и Хрватској и резултати последњег пописа становништва - теме су за данашњег госта у студију, заменика градоначелника Вуковара и председника СДСС-а у том граду, Срђана Колара. Реприза емисије у 02.14 и сутрадан, у уторак, у 13.25.

Према коначним резултатима последњег пописа из 2021. године, у Хрватској је 400.000 становника мање него пре десет година. У Вуковарско сремској жупанији забележен је највећи пад броја становника, преко 20 одсто у односу на попис из 2011. Бројке су показале и да је Срба у Вуковару мање од једне трећине, чиме су изгубили право на употребу ћириличног писма у називима улица и јавних институција. Шта се заправо мења, када ни у претходних десет година, када их је било у законски довољном броју, Срби нису могли да спроведу право на двојезичност?

Шта су прави разлози ових бројки, наше колеге из ТВ продукције ЗВО Вуковар питали су своје суграђане, а о тој теми разговараћемо са нашим гостом у студију-замеником градоначелника Вуковара и председником СДСС-а у том граду Срђаном Коларом.

Попис у Мађарској из 2011. године је показао да у тој земљи живи више од десет хиљада Срба. Да подсетимо, до тада је Срба у Мађарској званично било нешто више од 3.500. 1. октобра ове године почиње нови попис и тим поводом у Самоуправи Срба у Мађарској одржан је форум у вези са предстојећим пописом, од којег ће као и до сада зависити положај Срба у тој земљи. Начин пописа ће и даље бити традиционалан, али ипак постоје и одређене новине, о којима ивештава Диана Кондић Ђурић.

Колеге са портала на српском језику у Северној Македонији-Србтел, забележиле су део атмосфере са прославе јубилеја, 30 година успешног рада Удружења Срба и Македонаца "Бранко Чајка" из Тетова.

Овога пута, из више разлога, наш музички избор је изузетни Дадо Топић и песма "Македонија".

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Музички уредник Бранка Лолић

редитељ Ернестина Глигоријевић

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво