Читај ми!

Србија на вези: Тамара Мледеновић, РТС Свет,18.53

Тамара Младеновић је аутор медаљона Терпсихора, награде која се додељује уметницима или институцијама културе у области уметничке игре. Церемонија се једанаест година, сваког пролећа одржава у Народном позоришту у Београду. Признање додељује Удружење професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије. Реприза емисије у 02.03 и у понедељак, 3. октобра, у 13.25 на РТС Свет.

Већ деценију из Атине у Народно позориште у Београду стиже Терпсихора, грчка богиња плеса.

Тамара је сликарка из Београда која је сваке године ручно израђује, уносећи у сваки медаљон нови моменат због чега је свака награда оригинална, посебна.

Док слушате и посматрате Тамару као да се на тренутак нађете ван простора и времена, а такав је и начин на који живи и размишља.

У Атини је прихваћена као уметник и члан је њиховог удружења. Каже да су јој као Српкињи сва врата отворена и да нас Грци изузетно цене. Једну њену слику купила је Влада Грчке. Занимљиво је да је баш ову слику стварала у једном познатом београдском ресторану...

Како јој Србија недостаје пронашла је изузетан начин да одржава везу са домовином а у исто време да промовише српску традицију и културу у земљи у којој живи. Осликава свилу мотивима из српске историје и уметности и сматра да сваки човек може да буде добар представник земље из које долази.

О Тамариној разбарушеној природи и несвакидашњем погледу на свет говори и то што је инструктор "Индонежанског плеса". Боравак у том егзотичном делу света отворио је у њеној уметничкој души нови хоризонт. У Атини су је дочекали раширених руку не само Грци већ и Индонежани који тамо живе!

Удата је за грчког музичара, уметника Димитриса Брендаса који је за нашу емисију свирао...

Зашто је деци рођеној у дијаспори важан матерњи језик, шта је идентитет, шта је научила од Грка и како их описује... Шта је "дијаспора"...

Аутор емисије Тамара Дрезгић

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво