Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Главна тема емисије је јубилеј - 30 година од оснивања Града Источно Сарајево и, исто толико старог, истоименог универзитета у том граду, једног од два јавна универзитета у Републици Српској. Реприза емисије у 02.30 и сутрадан, у уторак, у 13.20 на РТС Свет.

Гости у студију су градоначелник Града Источно Сарајева Љубиша Ћосић и ректор Универзитета Источно Сарајево професор др Милан Кулић који ће, поводом овог значајног јубилеја, 30 година од оснивања ове високошколске установе, тако и самог града, да представе њихов развојни пут, улогу и значај за свеукупни напредак Републике Српске.

Из прилога Вере Марјановић, сараднице из Беча, која је разговарала са шефом Представништва Републике Српске у Аустрији Младеном Филиповићем, сазнаћемо докле ее стигло са изградњом капеле у Маутхаусену, у Аустрији, коју финансира Влада Републике Српске, а посвећена је сећању на страшне жртве које су поднели српски логораши, заробљени војници и цивили, страдали у оба светске рата, у прошлом веку, на тлу Аустрије.

И следећа прича је везана за простор Босне и Херцеговине, али овај пут за њен федерални део, тачније за општину Бугојно, где је некад живела многобројна и богата српска заједница а данас су тек у траговима. Крајем прошле недеље окупили су се они малобројни преостали у том граду, као и део оних који су избегли у рату деведесетих, да се, на дан храмовне славе Рођења Пресвете Богородице, поклоне сенима њихових упокојених рођака и пријатеља.

Из емисије бисмо издвојили још две занимљиве приче. Прва је прича сараднице Диане Кондић Ђурић из Будимпеште, која је забележила свечаност обележавања 250 година од рођења „оца српског театра" Јоакима Вујића у месту Баја, у Мађарској, родном месту овог великог српског културног ствараоца, док је друга прича из Словеније, коју је припремио сарадник емисије из Љубљане Мики Терзић, а односи се на Међународну дечју спортску манифестацију „Жогарија", која окупља децу из региона, међу којима су и деца из Србије.

Емисију завршавамо музичким спотом „Иду кола преко поља" у извођењу Бојане Николић и Српских гласова.

Уредници емисије Нада Вукелић и Мирослав Карлица.

Музички уредник Бранка Лолић

Редитељка Ерна Глигоријевић.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво