Читај ми!

Др Димитријевић: Пратим виталност нашег народа у енклавама на КиМ

Антрополог др Дејан Димитријевић запослен је у Музеју европских цивилизација у Марсељу. Редовно посећује Србију и бави се актуелним питањима из области антропологије.

Доктор Дејан Димитријевић, основне и постдипломске студије завршио је на Сорбони, докторат одбранио на француском Медитерану. Научни је саветник Музеја европских цивилизација у Марсељу и оснивач лабораторије за антропологију савремених питања у Лиону, никада није прекинуо активан контакт са Србијом, а сећа се и тачног датума и железничке станице у Паризу.

"20. јули 1973. године, баш је било облачно време, као данас, али топлије...овде сам и одрастао и школовао, тако да је Француска постала део мене", каже Димитријевић.

Дејанов истраживачки рад све време прати средину из које потиче.

"Ево, докторска дисертација је била "Идентитет Влаха у источној Србији. Задње године када сам писао тај докторат, паралелно сам спремао једно истраживање под називом "Промене идентитета током рата"", каже др Димитријевић.

Српска драма га је, као српског научника, одвела на Косово и Метохију.

"Редовно идем на Косово, радим по енклавама и у северном делу, у Митровици. Ту можемо да пратимо како се та српска виталност развија по енклавама, али исто тако можемо да пратимо нова догађања у свету, како се глобални свет мења...јер се равнотежа и моћ мењају, мењају се и улози и перспективе, а мења се и воља људи. Људи више не сањају као што су некад сањали о неком Западу. Отварају се неке друге перспективе...", закључује наш научник.

Знао сам да куцам на отворена врата и када сам га питао колико је спреман да своје знање стави у корист своје домовине.

"Ово искуство што ја и други имају треба да се стави у корист државе и да људи који одлучују о будућности и КиМ, и Србије и Републике Српске и целом српском свету, да се ослањају мало више на разна сазнања која постоје код разних људи, били то антрополози, научници, природњаци, техничари, информатичари...", искрен је Димитријевић.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво