Читај ми!

Град, у граду, о граду...

У Културном центру Србије одржана је изложба српских и француских аутора које је предложио сликар Богдан Павловић. Изложба се бави темом града и зове се "У граду".

"Изложба је конципирана тако да се кроз 15 различитих поетика представи оно што би био град, и зове се "In the city", шта је град данас и како га уметници доживљавају. Сви радови су врло, врло различити, имамо приступе који имају антрополошки карактер, политички садржај, приступе који су у вези града, имају чак и сценски, модни садржај, увек је присутан социолошки аспект у томе свему и сви ти уметници које сам селекционисао за ову изложбу су врло различити и изражавају се кроз различите медије. Значи, на изложби су присутни и сликарство, и цртеж, и видео инсталације, скулптуре, принтови. Наравно, није присутна фотографија, јер сам сматрао да није баш за ову прилику, то је медијум који захтева изложбу за себе, за будући пројекат.

У сарадњи са новом директорком Натали Бељански ја сам конципирао ову изложбу, да се представи паришка сцена, један део уметника је нашег порекла који живе и раде у Паризу, а други су Парижани...то је један облик размене, културе и уметничких садржаја, које сам имао прилике да осмислим кроз ову изложбу.

Од наших уметника набројао бих Бранкицу Жилавић, Михајл Милуновић, Мишко Павловић, ја - Богдан Павловић, Иван Милишић, Михајло Станисавац, а од француских уметника ту су Андреа Пале, Оливије Мореал, Марк Голдштајн, Ангио Тел", каже Богдан Павловић.

 Културни центар у Паризу је поново оживео, а шта ће се дешавати у наредном периоду?

"Да, после две године Културни центар је поново оживео, имамо бурну пролећну и летњу сезону. Тренутно је у центру изложба која се зове "У граду", колективна, коју је осмислио Богдан Павловић, а након тога нас очекује отварање изложбе која се зове "Примењене носталгије" која је у организацији Министарства за европске интеграције Србије, и после тога имамо Запрокул и француско-српске везе и изложба стрипа, тј. француско-српска перспектива у стрипу

 Овај центар је познат по квалитетним дешавањима, хоће ли бити новог конкурса?

"Да, нови конкурс се очекује највероватније крајем јула, тако да позивамо све организације заинтересоване да конкуришу, правимо програм за наредну годину, 2023. Ове године је програм био јако добар и очекујемо да ће тако бити и следеће године", каже Натали Бељански, директорка СКЦ-у Паризу.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво