Читај ми!

Тањини снови нису плаже Сен Тропеа већ повратак у Србију

Српска научница проф. др Тања Милосављевић, која живи на југу Француске, бави се лингвистиком и очувањем српског националног идентитета.

Хиљаде и хиљаде Срба овде се склањало од различитих ветрова који су вековима дували Балканом.

Тања је могла из Србије, али Србија из ње - није могла. Ова докторка лингвистичких наука припада последњем таласу наших миграната, а у најегзотичнијем делу Медитерана и даље је посвећена Србији.

"Дошла сам у Француску пре 14 година, на конкурсу Француског института из Ниша, јер сам у то време била свршени студент српског језика и књижевности Филозофског факултета у Нишу, као професор српског језика и књижевности сам увелико радила. Дошла сам на конкурс, имала сам ту част да добијем прво место, у питању је државни конкурс и да изаберем између Стразбура и Екса Марсеја.

Провела сам дивних 9 година у Лекторату за словенске језике на Универзитету у Ексу, које су ми омогућиле да усавршим француски језик, да докучим свој матерњи...упознала сам најразличитије људе, стекла дивних искустава на разним пољима, рецимо у организовању конференција, семинара...Када радите као лектор, онда имате ту част да представљате свој језик и своју културу и ја мислим да сам то успешно радила 9 година", каже Тања.

Тања се интензивно бави нашим националним идентитетом.

"То је изузетно битно, и ја сам се као научни истраживач бавила нашом дијаспором, испитивала сам српску заједницу на југу Француске и публиковала сам неколико научних радова, а то је било у периоду од 2007. до 2013. године. Писала сам колико генерација постоји на југу Француске и на који начин се одржава наш идентитет", каже Тања.

Њена прича јесте атипична, а тек епилог! Она која живи крај плажа Сен Тропеа сања повратак у Србију.

"Ја сам отишла из Србије када је "одлив мозгова", да се тако изразим, био јако велик, члан сам многих организација, многих повратника који се увелико враћају у матицу. Сматрам да Србија сама по себи треба да има у виду да смо ми њена будућа снага...наши потенцијали који су расути свуда по свету и служе другим културама...изузетно ме радује што се велики број људи враћа у матицу, а и ја сам повратник у покушају", каже Тања.

До тада, позвала нас је да скупа са њеним колегом са Корзике снимимо до сада невиђену причу о српској историји, између Тулона и Корзике.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво