Читај ми!

Теслина биста у Помазу

Недавно је у Помазу код Сентандреје постављена биста српског и светског научника, једног од највећих - Николе Тесле. Срби из овог дела Мађарске поносни су на то што је Тесла у неколико наврата боравио у Помазу, и жеља им је да и будуће генерације то памте.

Бронзана биста великог српског и светског научника постављена је у Помазу, месту надомак Сентандреје, које је познато и по присуству српске заједнице, која се крајем 17. века из своје постојбине населила у ове крајеве тадашње Угарске.

Мало је познато да је Тесла у својој младости више пута навраћао у Помаз код свога ујака Паје Мандића, зета чувене и надалеко познате породице Лупа.

Теслино име у овом граду носи једна улица, а од сада ће га красити и бронзани споменик, дело истакнутог српског вајара Зорана Ивановића.

"За мене је изузетна част да сам реализовао скулптуру Николе Тесле у Помазу, у месту у коме је провео значајне тренутке свога живота, у сарадњи господина Милоша Мандића и господина Милана Ђурића. Имали смо то задовољство да се та биста реализује у Помазу", рекао јевајар Зоран Ивановић.

Бисту су открили државни секретар министарства културе и иновација др Ласло Ђерђ и Лејнингер Иштван, градоначелник Помаза, а овом свечаном чину присуствовали су и амбасадор Србије Иван Тодоров, српски представник у мађарском парламенту Љубомир Алексов, представници Самоуправе Срба у Мађарској и српских самоуправа, као и представници јавног живота.

"Да ли је то хтела судбина или је логика пресудила или је сам Никола Тесла хтео тако, али је коначно постављена биста нашег великог научника и једини споменик тренутно у Мађарској и месту које је веома значајно за Николу Теслу", рекао је Милан Ђурић, председник Удружења Круг.

Постављању бисте претходила је конференција на којој су учествовали др Ђула Мадај, др Шандор Јесенски и Александра Нинковић Ташић, који су Теслин лик приказали са различитих гледишта, али уз заједничку констатацију да је Тесла био највећи научник свих времена.

"Када су Немци стрељали ђаке у Крагујевцу, први који се јавио био је Никола Тесла. Рекао је: "Ухватила су се деца за руке, нису то била деца, то су била српска деца, то су били јунаци, нећемо вас заборавити, ваш брат Никола Тесла", истакла је Александра Нинковић Ташић.

 

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво