Читај ми!

Виолина воли и модеран звук

Јожеф Нађ је музучар, виолиниста који већ више од 20 година живи у САД. Овај рођени Панчевац је 1998. године положио аудицију за чувени Беркли колеџ мјузик из Бостона. Убрзо по добијању стипендије, отиснуо се у свет.

О својим искуствима из тог времена, и како се прилагодио на нову средину, факултет и обавезе у страној земљи Јожеф нам прича.

"Тешко...није било лако у почетку, али ја сам имао циљ да прво завршим школу и да напредујем у послу којим се бавим, а то је свирање, а касније и компоновање. Велика је разлика била, пуно емоција...отишао сам сам и млад, али та љубав и жеља за успехом у музуци ме је одржала у свему томе и испливао сам...али није било лако", каже Нађ.

У Бостону је завршио виолину, али се није определио за класичну музику. О свом избору и зашто се одлучио за модерну музику Јожеф објашњава:

"Па ја сам одувек био љубитељ модерне музике...одрастао сам слушајући рок, јер је то тада било популарно, 80-тих и 90-тих година...Одувек ми је било интересантно да укључим виолину у тај модернији звук, ако тако могу да га назовем...требало је доста времена да то спроведем, али успео сам да направим тај специфичан звук, а сада већ могу и да кажем препознатљив", каже Нађ.

Уметник данас сарађује са музичарима који су део чувених бендова Џоа Кокера, Озија Озборна и других, али и домаћих музичара, попут Васила Хаџиманова. Доста је наступао широм света, а има ли разлике у приступу музици између страних и наших музичара?

"Нема неке велике разлике...то су све екстра талентовани музичари, а пре вега су одлични професионалци, и наравно људи. Нема велике разлике, сарађивао сам са многима у свету и код нас, и у Кини...нема разлике", искрен је Уметник.

Од 2017. године Јожеф је и професор на Беркли колеџу. О свом раду и одсецима које води каже:

""017. сам кренуо да радим у гудачком одсеку, а прошле године сам почео да радим у одсеку за бендове, тако да радим између та два одсека колико коме треба, тако се прилагођавамо и те две ствари су заједно".

Наш саговорник има бројна остварења, а најновије Твенти твенти ван , снимљен у време пандемије ковида 19, а о том искуству каже:

"Када сам схватио да пандемија неће да траје недељу, две, три, сео сам и размислио и дошла ми је идеја напамет да се уради један такав пројекат. Контактирао сам музичаре са којима сам сарађивао у прошлости, а са којима немам ништа снимљено. Наравно, прихватили су позив и тако смо кренули у ту причу. Интересантно је да је све урађено онлајн. Био сам у Бостону, а неки су свирали своје деонице у Бостону и у Њујорку. Доста наших музичара укључено је у пројекат, они су ми слали све онлајн, ја сма то скидао, склапао како је мени тог тренутка изгледало најбоље", каже Нађ.

Јожеф се у САД оженио, засновао породицу и добио дете. Често долази у Панчево, а да ли планира да се једног дана врати у Србију?

"Можда...тренутно не знам, сад сам сувише заузет тамо...и желео сам да будем заузет, тако да је мој живот тамо, али не знам шта ће бити у будућности. Дођем због фамилије првенствено и пријатеља, а сад и пословно, тако да...можда, видећемо", каже Јожеф Нађ.

Поздрављамо се са овим врсним уметником и педагогом, са најлепшим жељама за наставак успешне каријере и живота у иностранству, али и у нади да ћемо га чешће виђати и на нашој сцени.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво