Читај ми!

Теслина фондација активно ради на очувању лика и дела нашег научника

Теслина научна фондација из Филаделфије годинама чува и негује успомену на лик и дело Николе Тесле. Последњих година улаже посебан напор у погледу увођења Тесле и његових достигнућа у амерички образовни систем. Председник Фондације Никола Лончар, недавно је боравио у Србији, а са њим је разговарала Мирјана Раичевић Тасић.

Ево прилике да сазнамо о активностима које је Теслина научна фондација на два пункта, у Филаделфији и Србији успела да реализује без обзира на ограничене могућности узроковане епидемијском ситуацијом. Какве нам новости доносите?

"Технологија је толико добра да смо успели да максимално искористимо ове две године колико нисмо могли да одржавамо јавне конференције, чак мислим да смо у неким деловима направили већи помак него да смо долазили на конференције. Прикупили смо много већи број људи, одржали онлајн многе конференције, разна предавања, а на увођењу Тесле у образовни програм радимо последњих 8 година и на крају смо дошли до тога да то можемо да обавимо ако направимо Тесла клубове активности и у Србији и САД, правимо експерименте...то ће бити бесплатно и доступно целом свету.

Урадили смо нову поставку драме о Тесли, која ће, наравно, бити бесплатна и доступна деци широм света да постављају драму у својим школама, имаће и сву документацију како да направе Тесла клуб у својој школи и којим активностима ће све моћи да се баве у својој школи. Такође, Александар Пертини (надимак) развио је Теслину игрицу, која је изазвала пуно пажње у Америци, добио је пуно награда и публицитет. У јануару ће бити такмичење између наше деце, из црквеношколских општина и америчких школа", каже Никола Лончар за РТС.

Ваша дугогодишња пракса је и додељивање признања који су посебно дали допринос у погледу очувања и промовисања лика и дела Николе Тесле. Ко је у овој, 2021. години посебно задужио Теслину научну фондацију?

"Отац Оливер Суботић је написао фантастичну књигу "Духовни живот Николе Тесле", која је веома интересантна за велики број људи. Није тој теми приступио као свештеник, већ као истраживач и мени то дело личи на научно дело, где је прикупљено веома пуно информација, да постави то у један ред, тако лепо и питко. Једном годишње додељујемо Тesla Spirit Award и ове године ју је добио отац Оливер Суботић".

Има ли најаве за Меморијалну конференцију која се одржава сваке године у јануару, у хотелу Њујоркер, где је Тесла живео и где је провео последње дане живота?

"Да, имамо потписан уговор за 15. јануар. То је диван догађај, где долазе људи са свих страна света, да прикажу оно најбоље што су урадили, боре се за своје медаље, своја признања. Поред те конференције, дивно је то што се јако пуно људи упозна...не знамо тачно шта ће бити, у сваком случају биће онлајн и имаћемо госте из целог света, радимо најбоље што можемо", каже Лончар за РТС.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво