Читај ми!

"Изнад врха" - планинарска духовна мисија

Документарни филм "Изнад врха" редитељски је првенац Александра Јовића. Филм говори о Дејвиду Рајковићу, Американцу српског порекла, који већ 10 година планинари у знак сећања на свог трагично преминулог брата Закарија. Уз групу планинара који га прате, Дејвид је био део једног невероватног подухвата.

Филм "Изнад врха" имао је светску премијеру на београдском ФЕСТ-у, а то је била прилика да Александар Јовић дође поново у Србију.

"Лепо је што сам се вратио у Србију и донео филм на коме сам пуно радио протекле 4 године и да покажем публици нешто јединствено, планинарење и молитву у природи."

Филм говори о невероватном подухвату српске православне заједнице у Америци. О чему је заправо реч?

"Дејвид Рајковић је веома интересантан лик. Велики је верник, и без њега ова прича не би могла да постоји. Он се пео на планину у спомен на свог брата Закарија, који је настрадао. И то раде већ 10 година", каже Јовић.

Ви сте их пратили...какво је то искуство било за Вас?

"Дошао сам из Синсинатија у Охајо. Код нас нема планина и за мене је то било ново искуство. Камповали смо недељу дана, пели се око 200, 300 метара, и то искуство у планини је предивно искуство, али и тешко због разређеног ваздуха", каже Јовић.

Дружили сте се са људима који су пореклом из Србије, шта нам можете рећи о њима?

"Веома интересантно искуство. Ми се сви скупљамо преко цркве у Америци. Црква јесте духовни центар, али и друштвени центар. Одлазио сам у цркву Свети Ђорђе у Синсинатију и упознао сам неколико генерација Срба. Дејвид Рајковић је четврта генерација Срба у САД, а његово право име је Дејвид Рејмен. Његов прадеда се презивао Рајковић, и то презиме је додао свом имену 2009. године. Учи српски језик и осећа да су Срби његов народ", каже Александар.

Цео разговор погледајте у нашем видео прилогу.

Са Александром Јовићем разговарала је Татјана Адамовић. 

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво