Читај ми!

Др Нада Басара: Сад имам с чим пред потомке и претке

Проф. др мед. Надежда Басара, онколог, хематолог и трансплататор матичних ћелија недавно је боравила у Београду, где јој је у Храму Светог Саве патријарх Порфирије доделио Орден Светог Саве другог реда.

Честитам Вам од срца, ово је највећи орден СПЦ, који ће Вам уручити патријарх Порфирије. Како се осећате тим поводом?

"Јако лепо, јер овај орден ће да обасја посебном светлошћу не само мене, него и целу моју породицу. Хтела бих још да вам кажем да је ово други орден у нашој породици, да је мој ђед Јован Ивовић, професор књижевности и историје и директор гимназије у Даниловграду 1940. године, добио орден од краља Петра Другог за унапређење просвете у Црној Гори, тако да је ово уједно велика част за мој део црногорске породице", каже др Нада Басара.

Докторка, кад бих почела да набрајам све шта сам прочитала да Ви радите, то би дуго трајало...толико пацијената које сте излечили, толико научног рада, едукативног рада...ја само могу да Вас питам шта Вас покреће и како постижете све то?

"Велика енергија коју имам, која се црпи из неколико извора, не само једног, то је пре свега љубав према послу који радим, онда генетика и са очеве и мајчине стране, а ту је и изазов када излечим пацијента он ми улије снагу за многобројне следеће пацијенте, да могу да им помогнем и покушавам да код свакога пронађем лек који њему одговара, значи индивидуални приступ пацијенту", каже др Басара.

"Сви лекари на свету полажу Хипократову заклетву, а само српски лекар и завет који је потка оне невидљиве нити наше духовне вертикале. Тај завет за себе исписује свако од нас који са стетоскопом око врата започињемо и завршавамо дан. И ма како га ко срочио завет своди се на исто - нема излечења ако заједно нису у молитви и вери онај који се лечи и онај ко га лечи. Сад имам с чим изаћ пред потомке и претке. Нека ми на крају буде дозвољено да овде у Храму Светог Саве, у српском престоном граду истакнем важност саборности, која је нарочито значајна и лековита за нас у расејању. У далеком свету, твоја црква и твој парох су она јака нит која те веже за постојбину и постојање", истакла је др Басара приликом доделе овог великог признања.

 

 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво