Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 20.54

Емисију Србија на вези - регион пратите на каналу РТС СВЕТ у среду 26.05 у 20.54.

Недавно одржани локални избори у Хрватској потиснули су досадашње највеће политичке играче у тој земљи- Хрватску демократску заједницу (ХДЗ) и Социјалдемократску партију (СДП). За градоначелнике највећих градова, почевши од Загреба и још 55 градова биће одржан други круг избора. Ту је и Вуковар који по својој величини не спада међу кључне, али по својој специфичности  свакако је један од најважнијих, како за Хрвате, тако и за Србе. Да ли ће први човек града остати Иван Пенава из Домовинског покрета или Никола Мажар из ХДЗ-а, сазнаћемо ускоро. Оно што је извесно је место заменика градоначелника које је припало је Срђану Колару, из редова Самосталне демократске српске странке (СДСС). Специјално за нашу емисију, с њим је разговарао Мирослав Карлица.

Наше колеге из ТВ продукције Заједничког већа општина Вуковар, недавно су посетиле село Смилчић у Равним Котарима, недалеко од Бенковца. Следи још једна прича Васке Радуловић о животу Срба у појединим деловима Хрватске.

У већини земаља којима смо окружени, неопходно је побољшати положај Срба, као аутохтоног народа. С тим циљем удружиле су се  и већ неколико година делују  српске националне организације земаља региона, а недавно је у Матици српској у Новом Саду одржана 12. Конференција. Следи извештај.

Пре стотину година, отприлике у време Алексе Шантића, Срби у Мостару су имали важну улогу у културном и јавном животу града. Данас се залажу за статус конститутивног народа, и како ствари стоје, изгледа да су близу циља.

Завичајно удружење Банијаца, потомака и пријтеља Баније постоји већ четрнаест година. За себе кажу да су једно од најбоље организованих избегличких удружења у Србији. Жеља им је да старији пренесу на млађе своје обичаје, културну баштину, традицију, како би увек знали за своје корене где год да живе. Ту су и да помогну. У наредним минутима упознајте Банијце у Србији.

Волети свој завичај, улагати у свој родни крај. Тако су размишљали и Марковићи који су се после дугогодишњег рада у Аустрији вратили у Бијељину. Како су уложили зарађени новац у иностранству, видећете у причи наших колега из Радио телевизије Републике Српске.

У нашим претходним емисијама говорили смо о  раду чувеног хуманитарца, Крајишника из Америке - Милоша Шупице, који је више од стотину бораца лечио и неговао у свом дому у Америци током и после ратова деведестих. Своју животну мисију, недавно је употпунио даривањем помоћи и признања српским борцима са Кошара и Паштрика у организацији спрско-америчке   хуманитарне организације "Спасимо српску децу", чији је председник. Догађај је пратио Бобан Ковачевић.

Свако ходочашће испуни душу посебним надхнућем, а кантауторка Драгана Д. Мирковић је своје преточила у песму. „Јерусалимска песма“ је још једна у низу, која, како каже Драгана „користе људској души“.

Уредници Мирослав Карлица и Нада Вукелић

Редитељ Ернестина Глигоријевић

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво