Читај ми!

Душко Гојковић: Пупком смо везани за Београд

Наш легендарни музичар, џез трубач и композитор Душко Гојковић, крајем јануара добио је престижно признање, Берклијеву награду Мастер глобалног џеза (Berklee Master of Global jazz award). Та награда додељује се уметницима који служе за пример, представљајући праксе и вредности Bерклијевог Глобал џез института. Тим поводом ево инсерта из емисије "Сав тај Душко Гојковић", Маје Мартиновић и Владана Јочића.

Незгодно је интервјуисати легенду, сви су га већ све питали. А ваљда њему тек није забавно да га деценијама питају свакакве будалаштине. Тако Душко Гојковић на састанак долази опрезан, ја нервозан.

Виталношћу која ми не дозвољава да схватим да се приближио 90-тој години живота, показује ми клубове у којима је свирао. Одлазимо да снимамо у једној од најпознатијих минхенских пивница. Кафанску буку користимо као музичку подлогу, потпомажемо се баварским перецама и алзашким винима...и док се кафана лагано пунила, а вино полако празнило, попуштао је његов ултиматум да не говоримо о прошлости и изронила једна пребогата прича о историји џеза и непрестаног рада.

"Сваки дан вежбам, као и спортиста што вежба. Пре пар месеци снимили смо мој задњи це-де, квинтет је био..тек треба да изађе", каже Гојковић.

На последња три албума видим три различита света...

"Чини се као да су три различите шине, али опет све у мом стилу...волим и латин џез, то смо снимили са Радио Београдом, Биг бендом, то је одлично испало, па сам снимао са Браденбуршким симфонијским оркестром, латин, стрингс, разни квинтети, 5 труба, дувача...увек је неки други састав, интересантно ми је да је сваки пут нешто друго", каже маестро.

Ви волите себе, што ми се посебно допада, да називате дијаспором. Шта Вам данас значи Београд после свих тих пустих година?

"Ми сви који смо из Београда смо пупком везани за Београд, било да си дијаспора у Чикагу, и после 30, 40 година још је Београд за нас основа. Ја сам одрастао у Београду и почео сам да свирам у Београду док је био Биг бенд, онај забавни оркестар, Младан Гутеша, Бубиша Симић, ту сам почео...цео живот сам у вези са њима. Док сам био у Америци, било је далеко, а кад сам се вратио, увек има неки концерт, фестивал, снимање... У последње време снимио сам неколико це-деа са њима...Минхен-Београд, није далеко, за сат времена сам тамо. Дођем у 11, у 12 сати идем на ћевапе", каже маестро Гојковић.

Разговор водио Владан Јочић.

Аутори серијала "Повратна карта" Маја Мартиновић и Владан Јочић.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво