Читај ми!

Француска шаље школски прибор деци са КиМ

На иницијативу Удружења француско-српског пријатељства и српске цркве из Нице, покренута је Савинданска акција прикупљања хуманитарне помоћи у школском прибору за малишане са Косова и Метохије. Упркос пандемији, ова акција је прерасла оквире Азурне обале, проширила се на целу Француску и имаће континуитет перманентне помоћи у будућности.

Откад је, пре само неколико година основана, мала српска црква у Ници је преокренула живот наше дијаспоре на Азурној обали.Овде долазе људи од Кана до Сан Рема, размењују идеје и праве пројекте.

Међу првим верницима је и Новак Ђоковић са породицом. Ноле не би био Ноле, кад не би помогао, али помаже и град Ница. Срби Азурне обале добијају на поклон једну од најрепрезентативнијих дворана за хуманитарну помоћ деци са Косова и Метохије. Погађате да је корона све покварила. Али, знате и да се у Србима морала пробутити кад тад онај славни инат, и тако креће акција помоћи у школском прибору за децу КиМ.

"Више од месец дана смо скупљали прибор. Врло смо задовољни, јер мислимо отприлике да ћемо снабдевати тим прибором око 350 до 400 ђака, што је по мом сећању једно 4-5 села", каже ђакон Игор Вујисић.

Потом, контактирају Арноа Гујона, коме није пало напамет да због државног намештења заборави своју асоцијацију за хуманитарну помоћ. Акција се тако шири и на Гренобл.

На иницијативу овог серијала, долази до сарадње Срба Азурне обале са сајтом Сви Срби у Паризу.

"Могу да кажем да се види огромна љубав у сусрету са донаторима, велики ентузијазам наших људи да помогну нашој деци и то је нешто што радује. По мојим грубим проценама, сакупљено је нешто више од 5000 евра у школском прибору", каже Саша Пешић, уредник сајта "Сви Срби у Паризу".

Председник Уније француско-српског пријатељства у Ници, Владан Радовановић, спрема се да отпутује у Гренобл, како би прикупљена помоћ претекла ново велико затварање, о којој се у Француској прича навелико.

"Највећи успех је што је наша дијаспора комунцирала међусобно. Ми у Ници смо започели ту акцију, али смо брзо ступили у везу са свим деловима Француске, градовима и удружењима. Народ нам је спонтано пружио помоћ и надам се да ћемо стићи до 10000 евра у школском прибору", каже Владан Радовановић, председник Уније француско-српског пријатељства у Ници.

Срби Француске одлучили су да ову акцију не треба завршавати. Помоћ због пошасти није тачно стигла на Савиндан, али се свакако, исплатило.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво